Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Χιλιάδες Ούγγροι κατά του νόμου του Ορμπάν «περί σκλάβων»

Χιλιάδες Ούγγροι κατά του νόμου του Ορμπάν «περί σκλάβων»

ougaria.jpg

Ακόμα μια νύχτα μαζικής κινητοποίησης στην Βουδαπέστη | AP Photo/Marko Drobnjakovic
Σε πορεία διαμαρτυρίας στο προεδρικό μέγαρο της Βουδαπέστης προχώρησαν χθες βράδυ χιλιάδες πολίτες διαδηλώντας κατά της επικύρωσης από τον πρόεδρο της χώρας Γιάνος Άντερ του εργατικού νόμου, ο οποίος δημιουργοί συνθήκες δουλείας σύμφωνα με τους επικριτές του.
Κι αυτό γιατί επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωρίας το χρόνο από τους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια.
Δεύτερος νόμος προκάλεσε κι άλλες αντιδράσεις, καθώς προβλέπει την θέσπιση νέων διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.
Εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση και συμμετείχαν στη διαδήλωση έχουν απειλήσει με γενική απεργία, ενώ χθεσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Publicus δείχνει έχουν στο πλευρό τους την κοινή γνώμη, καθώς τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν ότι οι διαδηλώσεις είναι αιτιολογημένες.
Διεθνή μέσα μεταδίδουν, ότι πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση στα οκτώ χρόνια της θητείας του Ούγγρου πρωθυπουργού, που βρίσκει απέναντι του σύσσωμη την αντιπολίτευση από τις 12 Δεκεμβρίου, όταν πέρασε ο νόμος.
Ο ίδιος υπερασπίστηκε χθες την πρώτη μεταρρύθμισή του ισχυριζόμενος ότι σκοπός είναι «απλά να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο».
Μάλιστα, μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό χαρακτήρισε «υστερικούς» τους διαδηλωτές. «Αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματα τους δεν έχουν όρια».
Ακόμη υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις έχουν εν μέρει υποκινηθεί από τον Τζορτζ Σόρος, το Ίδρυμα του οποίου αρνήθηκε την κατηγορία.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο νέος δικαστικός νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών υπό τον Ορμπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου