Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Αντιδράσεις από Στουρνάρα και ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα σχετικά με την υπόθεση Novartis


Novartis

Αντιδράσεις από Στουρνάρα και ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα σχετικά με την υπόθεση Novartis

© AFP 2018 / Fabrice Cofrini
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει ο Γιάννης Στουρνάρας δημοσίευμα σχετικά με την υπόθεση Novartis. Απαντήσεις από τον Αντώνη Σαμαρά ζητά από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την αντίδραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα για την υπόθεση Novartis. Για «fake news» κάνει λόγο ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι αποτελεί «επανάληψη παλαιοτέρων ψευδών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων».
Ανακοίνωση για το δημοσίευμα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον κ. Σαμαρά να «δώσει απαντήσεις».
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, το δημοσίευμα δημιουργεί «εύλογα ερωτήματα για τις σχέσεις Σαμαρά — Φρουζή», καθώς «σύμφωνα με αυτό, το FBI έχει στην κατοχή του βίντεο στο οποίο ο Φρουζής της Novartis ενημερώνει την εταιρία για τη συμμετοχή του σε συνάντηση της Α. Μέρκελ με στελέχη γερμανικών εταιριών, παρόλο που η δική του εταιρία δεν είναι γερμανική, μετά από παρέμβαση του γραφείου του Α. Σαμαρά».
«Ο Α. Σαμαράς καλείται να δώσει απαντήσεις και να μην κρυφτεί πίσω από τις θεωρίες του περί "σκευωρίας". Ο ίδιος, πάντως, διαβεβαίωνε ότι ουδέποτε είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Φρουζή. Μήπως τώρα θυμάται κάτι παραπάνω;» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας από τη μεριά του ο κ. Στουρνάρας, ανέφερε ότι «το εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί επανάληψη παλαιοτέρων ψευδών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων στην ίδια εφημερίδα, καθώς και καταθέσεων ανωνύμων, προστατευόμενων ψευδομαρτύρων, που περιέχονται στη δικογραφία της λεγόμενης "υπόθεσης Novartis"».
Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει πως ο ίδιος έχει απαντήσει στη Βουλή, αλλά και ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών «κατά των ανωνύμων, προστατευόμενων ψευδομαρτύρων της εν λόγω υπόθεσης».
Επιπλέον, τονίζει ότι «ουδέποτε του ζητήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να εισάγει νόμο στη Βουλή, με τον οποίο συμψηφίζονται χρέη της Novartis ή άλλων φαρμακευτικών εταιριών, ή άλλων εταιριών εν γένει, προς το Δημόσιο, με οφειλές του Δημοσίου απέναντί τους», και «ουδέποτε εισήχθη προς ψήφιση παρόμοιος νόμος κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του».
«Η σχετική αναφορά είναι απολύτως ψευδής, κατασκευασμένη και συκοφαντική. Είναι fake news», υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας.
Ο ίδιος διευκρινίζει πως η μοναδική νομοθετική ρύθμιση που αφορά συμψηφισμούς όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, «σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με συμψηφισμούς οφειλών από ΦΠΑ, έχει δηλαδή πεδίο εφαρμογής περιορισμένο και στοχευμένο», που ψηφίστηκε «τον Μάιο του 2014, δηλαδή 18 μήνες μετά την περίοδο που αναφέρει το δημοσίευμα» με στόχο να «διευκολύνει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο όχι μεγαλύτερο των 500 χιλ. ευρώ».
«Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Novartis ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική εταιρία δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων», προσθέτει.
Αναφερθείς στην σύζυγό του, Λίνα Νικολοπούλου, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι η δραστηριότητα της στον χώρο της Υγείας ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν γίνει ο ίδιος υπουργός Οικονομικών, ενώ ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
«Το να επιχειρηματολογεί κάποιος, όπως γίνεται στο σημερινό δημοσίευμα, ότι η κυρία Νικολοπούλου έλαβε κάποιου είδους αμοιβή από εταιρία για νόμο προς όφελός της, που, όμως, ουδέποτε εισήγαγε ο σύζυγός της, τότε υπουργός Οικονομικών, είναι εξοργιστικό και εξόχως συκοφαντικό, αν δεν είναι εξόφθαλμα γελοίο», σημειώνεται.
Στη σχετική ανακοίνωση της ΤτΕ τονίζεται πως όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα «είναι απολύτως παράλογα, κατασκευασμένα και ψευδή και, επειδή μάλιστα αποτελούν "ξαναζεσταμένο φαγητό", είναι και γελοία. Υποδηλώνουν, δε, το αδιέξοδο και τον πανικό αυτών που τα μηχανεύονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου