Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Αμερικανοτουρκική κόντρα με φόντο τις γεωτρήσεις UPD

Αμερικανοτουρκική κόντρα με φόντο τις γεωτρήσεις UPD

geotrisi.jpg

Κύπρος «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας | EUROKINISSI // ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία στέλνουν οι ΗΠΑ μέσω του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών τους. Ο Γουές Μίτσελ τονίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα δει φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου. Την ίδια ώρα η Άγκυρα επαναφέρει το δόγμα περί «γαλάζιας πατρίδας» και τονίζει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του δεν θα δει φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία.
Παράλληλα, ο Γουές Μίτσελ, επισημαίνει πως η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα και όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί.
«Η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», τονίζει ο κ. Μίτσελ και καθιστά σαφές ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους».
Επισημαίνει ότι η στρατηγική των ΗΠΑ είναι η ενίσχυση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο εξηγώντας ότι «ο πιο φυσικός τρόπος είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας στο σχήμα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ψάχνουμε τρόπους να το κάνουμε τον επόμενο χρόνο».
Σημειώνει ότι η χώρα του θεωρεί την Κύπρο ένα δυτικό κράτος σε μια στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή, που οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προστατεύσουν, καθώς «αν δεν εμπλακούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι».
Ο Γουές Μίτσελ τοποθετήθηκε και για τη συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της Ουάσινγκτον δεν είναι να τη γράψει ή να τη σφραγίσει, αλλά να υποστηρίξει τη βούληση Αθήνας και Σκοπίων να προχωρήσουν σε αυτή, ενώ εκτιμά ότι η επίτευξή της θα μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.

Το σενάριο της «γαλάζιας πατρίδας» επαναφέρει η Άγκυρα για Αιγαίο και Μεσόγειο

Η Τουρκία, πάντως, συνεχίζει να κρατά ψηλά τους τόνους με επιθετική πολιτική και εμπρηστικές δηλώσεις σε δύο μέτωπα. Εκτός από τις επιθετικές ενέργειες κατά των Κούρδων, η Άγκυρα εξακολουθεί να θέτει ζητήματα δικαιωμάτων στο Αιγαίο στέλνοντας μηνύματα σε Αθήνα και Λευκωσία.
«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη “γαλάζια πατρίδα”» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις τουρκικές ενέργειες κατά των Κούρδων του PKK στο βόρειο Ιράκ.
Ο Χουλουσί Ακάρ επανέφερε το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα του είναι «υπέρ της ειρήνης, της φιλίας και της καλής γειτονίας στην 462 τετραγωνικών χλμ “γαλάζια πατρίδα”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των ενεργειών κατά των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ με στόχο την ήττα του PKK.
«Η τρομοκρατική οργάνωση έχει δεχθεί σημαντικά χτυπήματα. Οι δραστηριότητές τους έχουν περιοριστεί αρκετά. Ελπίζουμε πως θα βρεθούμε στο σημείο που θα τους εξουδετερώσουμε εντελώς» υπογράμμισε ο Ακάρ μιλώντας από την Άγκυρα.

Και παζάρια για τον Γκιουλέν;

Την ίδια στιγμή ΗΠΑ και Τουρκία έχουν αρκετά μέτωπα ανοικτά, ενώ φαίνεται πως τα παζάρια για τον Φετουλάχ Γκιουλέν συνεχίζονται.
Το reuters μεταδίδει δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραπ ενημέρωσε τον Ταγίπ Ερντογάν πως επεξεργάζεται σχέδιο έκδοσης του μουσουλμάνου κληρικού.
Ο Γιουλέν κατηγορείται από την Άγκυρα πως οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
«Στην Αργεντινή (σ.σ. συνάντηση G20 ) ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν ότι εργάζονται για την έκδοση του (Φετουλάχ) Γκιουλέν και άλλων προσώπων», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τραμπ, πάντως, είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης του ιμάμη στο πλαίσιο των προσπαθειών χαλάρωσης των πιέσεων της Άγκυρας προς τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου