Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Μέρκελ: Ένα βήμα για τη δημιουργία του ευρωστρατού η νέα γαλλο-γερμανική συνθήκη

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μέρκελ: Ένα βήμα για τη δημιουργία του ευρωστρατού η νέα γαλλο-γερμανική συνθήκη

© Sputnik / Irina Kalashnikova
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Ως ένα βήμα προς τη δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος τη συνθήκη για τη γαλλο-γερμανική συνεργασία που υπέγραψαν σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Τη νέα συνθήκη για την ανανέωση των σχέσεών τους και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας υπέγραψαν, σήμερα στη γερμανική πόλη Άαχεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες, η Μέρκελ αναφέρθηκε στσ σχέδια της Γαλλίας και της Γερμανίας να συνδράμουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.
«Η νέα γαλλο-γερμανική συνθήκη προορίζεται ως ένα βήμα προς τον ευρωπαϊκό στρατό», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση για ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής κουλτούρας, κοινής βιομηχανίας άμυνας, κοινής γραμμής για εξαγωγές όπλων. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού στρατού», προσέθεσε.
Παράλληλα, η Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα βοηθούσαν η μία την άλλη, μεταξύ άλλων και σε στρατιωτικό επίπεδο, σε περίπτωση ένπλης επίθεσης στα εδάφη των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, ο Μακρόν είχε προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, πρόταση που είχε βρει σύμφωνη τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Η νέα γαλλο-γερμανική συνθήκη αφορά στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομικής συνεργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και του κλίματος.
Η συνθήκη θα υπογραφεί στη βάση της Συνθήκης του Ελιζέ του 1963 και που υποχρέωνε τις δύο χώρες να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις για ζητήματα — κλειδιά όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, όπως και θέματα πολιτισμού. Σκοπός της νέας συνθήκης είναι να φέρει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά και να τις προετοιμάσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες τη σημερινή εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου