Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Στα λευκά η χώρα: Ξεκίνησε η επέλαση τη «Σοφίας», πού χιονίζει

Χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, 10 Ιανουαρίου 2017.

Στα λευκά η χώρα: Ξεκίνησε η επέλαση τη «Σοφίας», πού χιονίζει

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έχει φέρει το νέο κύμα «κακοκαιρίας», με πολλές περιφέρειες και δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στα λευκά οι νομοί της Μακεδονίας και τα ορεινά της Θεσσαλονίκης, Ιωάννινα, Άρτα και Λάρισα. Προβλήματα στη Λαμία.
Στα λευκά έχει ντύσει η «Σοφία» πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το νέο «κύμα» κακοκαιρίας θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο και φέρνει μαζί του δριμύ ψύχος, καταιγίδες και χιονοπτώσεις.
Σήμερα θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, καθώς και στο Ιόνιο και το Αιγαίο και τις παραθαλάσσιες σε αυτά περιοχές.
Χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά και γρήγορα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις βραδινές ώρες πιθανόν στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Ήδη, χιόνια έχει φέρει η «Σοφία» σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Δριμύ είναι το ψύχος και στα πεδινά, ενώ σε ετοιμότητα είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.
​Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χιονίζει ήδη στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες. Η κίνηση των οχημάτων μέχρι αυτή την ώρα στα ορεινά της Θεσσαλονίκης διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα.
Βίντεο του seleo.gr δείχνει εικόνες από τη χιονισμένη Εγνατία Οδό.
Χιονισμένη είναι και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα γύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από και προς το χωριό Ταξιάρχης.
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, χιονίζει σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δήμους του νομού Ημαθίας και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.
Στο Κιλκίς, αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς — Γουμένισσας στο 14 χλμ., ενώ και στις Σέρρες χιονίζει σε όλο το νομό και θα χρειαστούν αλυσίδες τα οχήματα που θα κινηθούν προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.
Χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων συνεχίζεται η χιονόπτωση στη Δυτική Μακεδονία, με το χιόνι να φθάνει περίπου τα 15 εκατοστά και τη θερμοκρασία να φτάνει και τους —3 βαθμούς Κελσίου.
Στην Κοζάνη αλυσίδες χρειάζονται μόνο τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Φλώρινας μετά το Αμύνταιο και σε όλο το τμήμα του Δήμου Εορδαίας, ενώ στον Ν. Καστοριάς αλυσίδες απαιτούνται στα οχήματα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας — Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 18ο-28ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς — Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης από το 30-43 χλμ. και Αμυνταίου- Καστοριάς μέσω Κλεισούρας από το 22-32 χλμ.
Στα Γρεβενά δεν υπάρχουν ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Εθνικό Οδό Φλώρινας — Κρυσταλοπηγής.
Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται από τις 2:00 τα ξημερώματα σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων και στα ορεινά της Άρτας, ενώ 35 μηχανήματα αποχιονισμού και ρήψης αλατιού δουλεύουν πυρετωδώς σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Συγκεκριμένα, περίπου 2,5 τόνοι αλατιού έχουν πέσει ήδη στους δρόμους, ενώ συνεχίζονται οι ρήψεις με 15 αλατιέρες.
Ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν, με το θερμόμετρο να δείχνει το πρωί στο Μέτσοβο —5 βαθμούς Κελσίου, —6 στη Βωβούσα και —7 στο Δίστρατο της Κόνιτσας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση και σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, χωρίς προς το παρόν να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.
Στα λευκά το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα, αλλά και τα Φάρσαλα, ενώ ήπια χιονόπτωση και χιονόνερο σημειώνεται από το πρωί και στη πόλη της Λάρισας.
Σε βίντεο του larissanet.gr φαίνονται οι χιονισμένοι δρόμοι στη Μελούνα.
Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όμως, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Ελασσόνας, στην Επαρχιακή Οδό Ελάφου — Σκλήθρου και στην Επαρχιακή Οδό Μεγαλόβρυσου — Ανατολής.
Σε εξέλιξη και η χιονόπτωση και σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας: Από το πρωί χιονίζει στα ορεινά του Αλμυρού, στον Κοκκινόβραχο, αλλά και στο Πήλιο, από το Κατηχώρι και ψηλότερα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο οδικό δίκτυο της περιοχής της Μαγνησίας υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή οδό Χανίων — Κισσού από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» έως τη διασταύρωση με την Επαρχιακή οδό Βόλου — Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος) — Κισσό, ενώ στην Επαρχιακή οδό Βόλου — Ζαγοράς (άνω κλάδος) από το 16ο χλμ. η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε, εν τω μεταξύ, η χιονόπτωση και μέσα στην πόλη της Λαμίας και ήδη περιφερειακά αρχίζουν και δημιουργούνται τα πρώτα προβλήματα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που μεταδίδει το lamianow.gr.
Με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων προληπτικά από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα όπου εντοπίζεται και η μεγάλη ένταση της χιονόπτωσης.
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, ο δρόμος από Λαμία προς Καρπενήσι παραμένει ανοιχτός, ενώ είναι απαραίτητες και οι αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Το ίδιο και στην περιοχή του Μπράλου στο δρόμο Λαμίας Άμφισσας όπως και στο 51ο χιλιόμετρο.
1 / 4
Στα λευκά η Λαμία.
Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών — Λαμίας τα έντονα καιρικά φαινόμενα εντοπίζονται από τα Καμένα Βούρλα μέχρι τις Ράχες σε ένα μήκος 80 χλμ, ωστόσο όμως τα εκχιονιστικά μηχανήματακινούνται συνεχώς. Τα μικρά προβλήματα στο εθνικό δίκτυο εντοπίζονται κοντά στη Λαμία καιιδιαίτερα από την περιοχή του Μώλου στο 185 χλμ μέχρι το 205 χλμ λίγο πριν τη Λαμία.
Στο μεταξύ, η Αστυνομική Διεύθυνση της Φθιώτιδας αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών στο Εθνικό δίκτυο από την Τραγανά μέχρι τη Στυλίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου