Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Ζυμώσεις για να κρατηθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ: Πιθανή σανίδα σωτηρίας από ανεξάρτητο

Ζυμώσεις για να κρατηθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ: Πιθανή σανίδα σωτηρίας από ανεξάρτητο

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΟ Πάνος Καμμένος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ αριθμεί μόλις σε πέντε βουλευτές. Οποιαδήποτε επιπλέον αποχώρηση θα σηματοδοτήσει τη διάλυσή της. Ο άγνωστος παράγοντας Κουίκ και η πιθανή αχτίδα φωτός από τον Φωκά.
Από μία κλωστή κρέμεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον Πάνο Καμμένο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση του κόμματός του, εν μέσω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων.
Μετά τις σημερινές διαγραφές των κ.κ. Κουντουρά και Κόκκαλη, λόγω της δηλωμένης πρόθεσής τους να στηρίξουν την κυβέρνηση στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης, οι ΑΝΕΛ μετρούν μόλις πέντε βουλευτές.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, πρόκειται για το κατώτατο αριθμητικό όριο για τον σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας και επομένως, οποιαδήποτε επιπλέον αποχώρηση θα σηματοδοτήσει τη διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία, αυτή τη στιγμή, απαρτίζεται από τους Πάνο Καμμένο, Θάνο Παπαχριστόπουλο, Κώστα Κατσίκη, Κώστα Ζουράρι και Μαρία Κόλλια — Τσαρουχά.
Το… τρίγωνο Παπαχριστόπουλος-Ζουράρις-Κουίκ
Ωστόσο, δεδομένης της πρόθεσης του κ. Παπαχριστόπουλου να παραδώσει την έδρα του, μετά την υπερψήφιση της κυβέρνησης και της Συμφωνίας των Πρεσπών, τίθεται ευθέως ζήτημα βιωσιμότητας της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.
Και αυτό διότι, πρώτος επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος εδώ και καιρό αποτελεί «ξένο σώμα» για τους ΑΝΕΛ. Μέχρι στιγμής, ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει, εφόσον κληθεί να αντικαταστήσει τον κ. Παπαχριστόπουλο στα βουλευτικά έδρανα, και επομένως όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.
Επίσης, ερωτηματικό αποτελεί και η θέση του κ. Ζουράρη, ο οποίος παρότι έχει ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης, παραμένει μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Ο λόγος μη διαγραφής των Ζουράρη — Παπαχριστόπουλο
Είναι σαφές ότι η απόφαση του κ. Καμμένου να μην διαγράψει τους κ.κ. Ζουράρη και Παπαχριστόπουλο, παρά τη δεδηλωμένη διαφωνία τους με τη στάση των ΑΝΕΛ και σε πλήρη αντίθεση με την περίπτωση των κ.κ. Κουντουρά και Κόκκαλη, απορρέει από την ανάγκη «επιβίωσης» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Άλλωστε, εφόσον διαγράφονταν, τότε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας θα διέθετε μόλις δύο βουλευτές, τον κ. Κατσίκη και την κα Κόλλια-Τσαρουχά, χάνοντας τα όποια προνόμια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Αχτίδα φωτός» από τον… ανεξάρτητο Φωκά
Με στόχο την αντιμετώπιση της αιμορραγίας των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να βρίσκεται σε επαφές με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά.
Ο τελευταίος άλλωστε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «104,6», άνοιξε την «πόρτα» της συνεννόησης, καθώς εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί «με οποιονδήποτε από το δημοκρατικό τόξο, αντιστέκεται στη Συμφωνία των Πρεσπών».
Δεν παρέλειψε μάλιστα, να απονέμει συγχαρητήρια στον Πάνο Καμμένο για την απόφασή του να παραιτηθεί. «Μπορεί να μην παραιτήθηκε για αύξηση της φορολογίας αλλά όταν μιλάμε για εθνικό θέμα δεν υπολογίζεις θέσεις και αξιώματα» σημείωσε με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου