Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Κρίση στη Βενεζουέλα: Ραγδαίες εξελίξεις, ποιοι στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Βενεζουέλα.

Κρίση στη Βενεζουέλα: Ραγδαίες εξελίξεις, ποιοι στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

© AFP 2018 / Federico Parra
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Μια σειρά από χώρες - πέρα από τις ΗΠΑ - έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουίντο, που αυτοαναγορεύθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, αφ'ότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουίντο, αυτοαναγορεύθηκε, χθες, προσωρινός πρόεδρος της χώρας, στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Καράκας.
Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να παραιτηθεί υπέρ του Γκουίντο, ενώ ο Μαδούρο αποκάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης «μαριονέτα των ΗΠΑ» και ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τους διπλωματικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει τον Γκουίντο ως τον νόμιμο επικεφαλής της Βενεζουέλας.
«Εξακολουθολυμε να θέτουμε τον παράνομο Μαδούρο άμεσα υπεύθυνο για όποια απειλή μπορεί να εγείρεται για την ασφάλεια του λαού της Βενεζουέλας», σημείωσε συγκεκριμένα ο Τραμπ, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποστολή αμερικανικού στρατού στη χώρα, σημείωσε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.
Ο ίδιος έχει δεσμευτεί, άλλωστε, να λάβει μέτρα σε βάρος του Μαδούρο.
Την ίδια ώρα, πάντως, διάφορες χώρες εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πολιτική της Ουάσινγκτον.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκιεζ, δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως τον Μαδούρο.
Επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επεσήμανε ότι τα τελευταία γεγονότα στη Βενεζουέλα καταδεικνύουν την πραγματική στάση της Δύσης απέναντι στον διεθνή νόμο και την κυριαρχία των άλλων χωρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρωσία: Η κατάσταση στη Βενεζουέλα δείχνει τη δυτική στάση απέναντι στην κρατική κυριαρχία
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει ως κυβέρνηση αυτήν του Μαδούρο.
Αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Μαδούρο.
Όσον αφορά στις χώρες που στηρίζουν τον Γκουίντο, μέχρι στιγμής πέρα από τις ΗΠΑ, θέση υπέρ του έχουν λάβει ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, ο Παναμάς, η Παραγουάη και το Περού.
Τη στήριξή του στον Γκουίντο εξέφρασε και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε ότι η ΕΕ καλεί άμεση πολιτική διαδικασία για ελεύθερες και έγκυρες εκλογές.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των συλλήψεων στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα έχει φτάσει τις 218.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου