Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Συμφωνία των Πρεσπών: Οι εξελίξεις του Γενάρη και το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας

Σημαίες Ελλάδας και πΓΔΜ

Συμφωνία των Πρεσπών: Οι εξελίξεις του Γενάρη και το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας

© AFP 2018 / Maja Zlatevska
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Γεράσιμος Χιόνης
0 10
Γιατί η κυβέρνηση επισπεύδει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Πώς οι εξελίξεις του Ιανουαρίου καθορίζουν τον χρόνο των επόμενων βουλευτικών εκλογών; Το σενάριο της κυβέρνησης... μειοψηφίας.
«Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί». Αυτή ήταν η διαρροή του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία άναψε φωτιές στο εσωτερικό της χώρας, προαναγγέλλοντας την επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τι κρύβεται όμως, πίσω από αυτή τη διαρροή και πώς ο Ιανουάριος, ξαφνικά, αποκτά κομβικό ρόλο στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, κρίνοντας το μέλλον της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών;
Γιατί τον Ιανουάριο;
«Ο Ιανουάριος προκύπτει από το περιεχόμενο της ίδιας της συμφωνίας» σχολιάζει, μιλώντας στο Sputnik, πηγή από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιχειρεί να εξηγήσει το πώς ο Μάρτιος έγινε τελικά… Ιανουάριος.
«Περιμέναμε ότι ο Ζάεφ θα συναντούσε περισσότερες δυσκολίες στο να "περάσει" τη συμφωνία από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος παραπέμπει στην ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της σκοπιανής κυβέρνησης, καθώς όπως σημειώνει με νόημα, «ο Ζάεφ τα ‘χει βρει όλα» και «θα φέρει τη συμφωνία πιο γρήγορα στην πλευρά της Αθήνας».
Διαψεύδοντας κάθε είδους έξωθεν πιέσεις, η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει τρόπος καθυστέρησης της συμφωνίας», καθώς στο τελικό κείμενο προβλέπεται ότι «μόλις εγκριθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ τότε αυτομάτως πρέπει να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή της Ελλάδας».
Επομένως, η επίσπευση της σχετικής διαδικασίας, κατά τον ίδιο, συνίσταται στον «ελεύθερο δρόμο» που συναντάει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ο οποίος όπως διαφαίνεται θα καταφέρει να εξασφαλίσει με ευκολία την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, ήτοι των 80 βουλευτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει εκ νέου στις 9 Ιανουαρίου, με τη σχετική ψηφοφορία να διεξάγεται στις 15 του ίδιου μήνα —και αμέσως μετά το «μπαλάκι» θα περάσει στην ελληνική Βουλή.
Έγκριση ακόμη και με 145 «ναι»
Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω εξελίξεις επισπεύδουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο καταψήφισης.
«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπερψηφιστεί» διαμηνύει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Sputnik.
Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να στηριχθεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δύο-τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ — κόντρα στην απόφαση του κ. Καμμένου — και ορισμένους ακόμη ανεξάρτητους. «Ερωτηματικό» παραμένει και η στάση κάποιων μεμονωμένων βουλευτών στο ΚΙΝΑΛ, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, οι οποίοι επίσης φέρεται να προτίθενται να υπερψηφίσουν.
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι για την εξασφάλιση των 151 «ναι». Άλλωστε, θεωρούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ψηφιστεί και με λιγότερες ψήφους, υπό την προϋπόθεση απουσίας περίπου 10 βουλευτών.
Εφόσον, εξηγούν χαρακτηριστικά, απουσιάζουν από τη διαδικασία της ψήφισης 10 βουλευτές, τότε το σύνολο των παρόντων μειώνεται σε 290 και επομένως, η απλή πλειοψηφία έγκειται στους 145 βουλευτές, όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση;
Αν η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ένα, κατά πάσα πιθανότητα, ασφαλές μονοπάτι για την κυβέρνηση, δεν ισχύει το ίδιο και για την ψήφο εμπιστοσύνης. Με δεδομένη την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει διάφορα σενάρια για το μέλλον του κυβερνητικού σχήματος.
Τα σενάρια που βρίσκονται επί τάπητος είναι, κατά κύριο λόγο, δύο:
α) Κυβέρνηση μειοψηφίας: Εφόσον η κυβέρνηση δεν λάβει τη στήριξη ακόμη έξι βουλευτών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 151, τότε ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει ως έχει, δηλαδή με κυβέρνηση μειοψηφίας. Σ' ένα τέτοιο σενάριο, βέβαια, ο κυβερνητικός βίος δεν θα είναι μακρύς, με τον Μάιο να στήνονται τριπλές κάλπες (βουλευτικές, ευρωπαϊκές, αυτοδιοικητικές). Σ' αυτό το διάστημα των λίγων μηνών έως τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα «φέρνει» στη Βουλή νομοσχέδια, τα οποία εκτιμάται ότι θα τυγχάνουν ευρύτερων συναινέσεων, αφήνοντας στην επόμενη Βουλή την έγκριση των κρισιμότερων και «δυσκολότερων» αποφάσεων.
β) Κυβέρνηση με… ορίζοντα το φθινόπωρο: Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να αποτελέσει «οδηγό» και για μία ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, την κυβέρνηση θα μπορούσαν να στηρίξουν 2-3 νυν βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι διαφωνούν με τη «γραμμή» Καμμένου, αλλά και ακόμη 2-3 βουλευτές άλλων κομμάτων. Σ' ένα τέτοιο σενάριο, ο πολυπόθητος αριθμός των 151 φαίνεται πως θα επιτευχθεί, παρατείνοντας τον βίο της κυβέρνησης και μετά το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου