«Τρέχουν» οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ να ανεβάζουν τις προσδοκίες στα ύψη. Ενόψει των ενεργειακών (και ενώ πιθανώς υπάρχει ήδη δείγμα του μεγέθους του τεμαχίου 10), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι ακολουθούν μια τακτική προκλήσεων και αμφισβήτησης της κυριαρχίας στην περιοχή, οδηγώντας σε αποσταθεροποίηση και θέτοντας σε κίνδυνο τις κρίσιμες γεωτρήσεις.
Για την εντιμετώπιση και τον περιορισμό των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την στήριξη ΗΠΑ και Γαλλίας, ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.
Η όλη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, βέβαια, κρύβει και ένα ακόμα μεγαλύτερο «παιχνίδι». Έναν υπόγειο «πόλεμο» των ισχυρών, ΗΠΑ και Ρωσία, για την γεωστρατηγική επιρροή στην περιοχή και τον έλεγχο του ενεργειακού πλεονεκτήματος.
Οι Ρώσοι προσπαθούν να εμπλακούν στην πολιτική σκηνή της Κύπρου, με τη δημιουργία νέου κόμματος, ενώ οι ΗΠΑ επιδεικνύουν συνεχώς την παρουσία τους στην περιοχή. Ωστόσο, η απόφαση του Ντ. Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία φέρνει νέα δεδομένα, που ίσως ευνοούν τη Μόσχα.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΤΡΑΜΠ;
Συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την παρουσία του τον ερχόμενο Μάρτιο, στην Ουάσιγκτον – όπου θα είναι κύριος ομιλητής σε δεξαμενή σκέψης του Εβραϊκού λόμπι των Ρεπουμπλικάνων – επιθυμεί να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ασφαλείς πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι στον απόηχο των αναβαθμισμένων σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και της υπογραφής δήλωσης προθέσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ομόλογο του Μάικ Πομπέο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει προστιθέμενη αξία και θα κλειδώσει τη νέα εποχή.
Ωστόσο, υπάρχει απόσταση μεταξύ της επιθυμίας και της πραγματοποίησης μιας τόσο κρίσιμης συνάντησης, αλλά, όπως αρμοδίως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ έχει αρχίσει ο διπλωματικός αγώνας, τα αποτελέσματα του οποίου τοποθετούνται χρονικά στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου.
Μέχρι τότε θα υπάρχουν και χειροπιαστά αποτελέσματα από τη δήλωση προθέσεων των δύο χωρών, που ίσως δημιουργήσουν θετικότερο κλίμα για μια τέτοια συνάντηση.
Ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών έχει καλέσει τα έξι εμπλεκόμενα υπουργεία να καταθέσουν απόψεις σε επιμέρους πολιτικές που αφορούν τα θέματα ασφάλειας που καλύπτει η δήλωση προθέσεων και εντός Φεβρουαρίου θα καταθέσει συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο έγγραφο στην Αμερικανική πλευρά για έναρξη υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Χωρίς να αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο επίσκεψης υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ουάσιγκτον στην Κύπρο. Όλα αυτά έχουν προφανώς σχέση και με την πολιτική κανονιοφόρων που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή.
Τέτοιου εύρους εξελίξεις προβληματίζουν την γείτονα ταραξία σε ότι αφορά το περιθώριο της να τεντώνει το σχοινί.
Παρά ταύτα βέβαια σε ανάλυση της η τουρκική δεξαμενή ερευνών TRT δεν αποκλείει, λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο να υπάρξει το επόμενο διάστημα ένα βίαιο επεισόδιο, αν δεν λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες που προώθησε η Λευκωσία αλλά και στην εύνοια της ΕΕ για τον αγωγό East Med, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει στείλει σαφή μηνύματα προς όλους τους εμπλεκόμενους.