Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Στην Ολομέλεια εν μέσω αντιπαραθέσεων η Συμφωνία των Πρεσπών

Συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, Βουλή, 15 Ιανουαρίου 2019

Στην Ολομέλεια εν μέσω αντιπαραθέσεων η Συμφωνία των Πρεσπών

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Εισάγεται στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από δύο ημέρες πολιτικών αντιπαραθέσεων στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας τίθεται, σήμερα, η Συμφωνία των Πρεσπών, αφ'ότου χθες υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Η πολιτική μάχη μετατοπίζεται, λοιπόν, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, με βάση τις εκπεφρασμένες προθέσεις ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, θεωρείται πιθανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρεθεί πολύ κοντά σε αυτή, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ΄αρχήν στην Ολομέλεια, οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10:00 και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας αναμένεται γίνει αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια θα λάβουν τον λόγο και πολιτικοί αρχηγοί.
Σημειωτέον ότι τη Συμφωνία δήλωσαν ότι στηρίζουν στην Επιτροπή Εξωτερικών, εκτός από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.
Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως εξετάζει σοβαρά να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, κάτι που θα σήμαινε ότι η διαδικασία θα διακοπεί και για τρεις ημέρες θα συζητηθεί η πρόταση μομφής.
Ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κράτησε πάντως, χθες, κλειστά τα «χαρτιά» του, όσον αφορά το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής. Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, με αφορμή ευρεία σύσκεψη των στελεχών της γαλάζιας παράταξης στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «κακή».
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, εν τω μεταξύ, εμφανίζεται πρόθυμος να στηρίξει ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τη ΝΔ προκειμένου να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει εκφράσει την πρόθεσή του να στηρίξει τη Συμφωνία, αλλά και ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου