Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Απόψε η ορκωμοσία του νέου υπουργού Άμυνας Ευ. Αποστολάκη UPD

Απόψε η ορκωμοσία του νέου υπουργού Άμυνας Ευ. Αποστολάκη UPD

Με διαδικασίες εξπρές προκειμένου να μην υπάρξει κενό μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου προχώρησε η αποστράτευση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όπως έγινε γνωστό ο νέος υπουργός θα ορκιστεί σήμερα στις 19.30, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο συνάντησε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Εγώ μίλησα και χτες για τους λόγους και είναι ένα σαφές μήνυμα σε ό,τι αφορά τη συνέχεια στον ευαίσθητο τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Άμυνας. Αυτό αφορά το εσωτερικό μας» είπε ο πρωθυπουργός στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησης με τον κ. Αποστολάκη. «Αλλά είναι και ένα μήνυμα στο εξωτερικό, ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να έχουμε στο εσωτερικό μας, σε ό,τι αφορά στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όλοι οι Έλληνες θα είμαστε ενωμένοι και θα μας βρουν ενωμένους όποια στιγμή θελήσουν να επιχειρήσουν οτιδήποτε που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία μας» πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αυτό το μήνυμα δίνεται με τον καλύτερο τρόπο και πιστεύω ότι και από το καινούριο πόστο θα υπηρετήσετε με την ίδια αφοσίωση, συνέπεια, εντιμότητα, όπως κάνατε τόσα χρόνια ως στρατιώτης και αρχηγός αργότερα των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Να είστε σίγουρος κύριε πρόεδρε και ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη» σημείωσε ο κ. Αποστολάκης. Όπως είπε στον πρωθυπουργό, είναι εξαιρετική τιμή αυτή που του κάνει να του αναθέτει τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας. «Είναι τιμή και καθήκον και υποχρεώση» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως έκανε πάντα. «Προσπαθώντας να κάνω ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει στις παρούσες συνθήκες και με τη βοηθεία όλων» πρόσθεσε. «Γιατί θεωρώ», υπογράμμισε, «ότι αυτήν τη στιγμή η ενότητα είναι σημαντική υπόθεση, οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν αφήνουν περιθώρια για να μην είμαστε ενωμένοι. Και ειδικά στα θέματα της εθνικής άμυνας ελπίζω ότι όλοι θα δείξουν την ευαισθησία που χρειάζεται».
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσήλθε στη συνάντηση με τη στολή του, με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει με χιούμορ: «Φορέστε την καλά σήμερα, γιατί από αύριο…». «Είναι η τελευταία φορά που τη φοράω» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης, με τον πρωθυπουργό να τον ρωτά πόσα χρόνια και εκείνον να απαντά από το 1976. «Θα σας λείψει» του είπε ο κ. Τσίπρας.
Νωρίτερα, ο κ. Αποστολάκης είχε δηλώσει πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες με τα προεδρικά διατάγματα και με το ΚΥΣΕΑ για να ολοκληρωθεί η θητεία του ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
«Δέχτηκα να αναλάβω την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας γιατί έχω μάθει να υπηρετώ το καθήκον, είμαι στρατιώτης και άνθρωπος της ευθύνης. Έχω συνηθίσει να αναλαμβάνω την ευθύνη όσο βαριά και να είναι. Εξάλλου η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη η οποία απαιτεί συναίνεση, ενότητα και συνεργασία και θεωρώ εξαιρετική τιμή την πρόταση που μου έκανε ο πρωθυπουργός και τον ευχαριστώ γι' αυτό. Θα συνεχίσω να υπηρετώ το καθήκον που αναλαμβάνω όπως έκανα μέχρι σήμερα μακριά από πολιτική και κόμματα και προσβλέπω στη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων για το καλό της πατρίδας», δήλωσε λίγο προτού μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πορεία του Ναυάρχου Αποστολάκη

Ο κ. Αποστολάκης ΠΝ, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ.
Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επίσης, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ).
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ναρκαλιευτικά (Ν/Α) καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως (ΔΠΑ) ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής.
Τοποθετήθηκε ως Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ από το 1990 έως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, καθώς και στη Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ από το 2003 έως το 2004.
Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) ως Αρχιεπιστολέας, στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Υποδιοικητής, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β' Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός Στόλου, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.
Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013, παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 15 Σεπτεμβρίου 2015, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου