Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Απερρίφθη η αναθεώρηση του Άρθρου 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας


Συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Απερρίφθη η αναθεώρηση του Άρθρου 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
1 0  0
Εκτός των αναθεωρητέων διατάξεων μένει το Άρθρο 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως προέκυψε από την ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς δε συγκέντρωσε ις απαιτούμενες ψήφους.
Το άρθρο 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας μένει εκτός των αναθεωρητέων διατάξεων, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Συγκεκριμένα, την αναθεώρηση του άρθρου ψήφισαν 150 βουλευτές, όπως μετέδωσε η «Καθημερινή», καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την αναθεώρηση οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Γεωργία Γεννιά.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σημερινή, «μαραθώνια» και περίπλοκη διαδικασία, οι βουλευτές κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές για το ποια άρθρα του Συντάγματος θα τροποποιηθούν από την επόμενη, αναθεωρητική Βουλή.
Όπως προβλέπεται, εφόσον άρθρο λάβει πάνω από 180 θετικές ψήφους, τότε στην επόμενη Βουλή η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου απαιτεί απλή πλειοψηφία, δηλαδή 151 ψήφους. Αντίθετα, εφόσον ένα άρθρο λάβει από 151 έως 179 ψήφους, τότε για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης απαιτούνται οι θετικές ψήφοι 180 βουλευτών της επόμενης Βουλής.
Τι αναφέρει το Άρθρο 3
Αναλυτικά, το Άρθρο 3 του Συντάγματος περιλαμβάνει τρεις παραγράφους οι οποίες είναι οι εξής:
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού  τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου