Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ιταλός ΥΦΥΠΕΞ: Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στο Καράκας της Βενεζουέλας, το Σεπτέμβριο του 2016

Ιταλός ΥΦΥΠΕΞ: Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας

© REUTERS / Carlos Garcia Rawlins
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Η θέση της Ρώμης σε ό,τι αφορά την κρίση στη Βενεζουέλα, η οποία και είναι πιο ήπια σε σχέση με τη στάση που τηρούν άλλες χώρες της ΕΕ, πηγάζει από την ανάγκη να προστατευτεί η ιταλική κοινότητα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπως δήλωσε, μιλώντας στο Sputnik, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Γκουλιέλμο Πίτσι.
Η Ιταλία είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Γκουλιέλμο Πίτσι, σε δηλώσεις του στο Sputnik, μεταφέροντας την εκτίμηση της Ρώμης ότι πρέπει να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση, υποστηρίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την ανάγκη για μεσολάβηση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία δεν ήταν μεταξύ των χωρών που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουάιδο ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοαναγορεύτηκε, τον Ιανουάριο, προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν σχεδόν άμεσα τη στήριξή τους στο πρόσωπό του. Τη Δευτέρα, μια σειρά από χώρες της ΕΕ αναγνώρισαν επίσης τον Γκουάιδο ως πρόεδρο της χώρας. Η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και άλλες χώρες, στηρίζουν εντούτοις τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετέχει στις διεθνείς διεργασίες για την αντιμετώπιση της κατάσταση στη Βενεζουέλα, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε μεσολάβηση πρέπει να αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα διεθνών παραγόντων με αντίκτυπο τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση.
«Σαφώς, είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε οποαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουλιέλμο Πίτσι, προσθέτοντας: «Εκτιμούμε την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών (σ.σ. της Ρωσίας) Σεργκέι Λαβρόφ να προτείνει διεθνή μεσολάβηση και να βρεθεί διπλωματική λύση για την κρίση». 
«Η θέση της Ιταλίας πηγάζει από το γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να στηρίξουμε την κοινότητά μας (…) στη Βενεζουέλα. Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, είναι η προτεραιότητά μας. Για αυτό και η Ιταλία τήρησε ηπιότερη στάση σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους», σημείωσε ακόμη ο ίδιος.
«Η προστασία της ιταλικής κοινότητας στη Βενεζουέλα από τη μία και οι ελεύθερες δίκαιες εκλογές από την άλλη, παραμένουν οι βασικές προτεραιότητές μας», ανέφερε.
Παράλληλα, προσέθεσε ότι η Ιταλία στηρίζει μια μεταβατική διαδικασία στη Βενεζουέλα που θα οδηγούν σε νέες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου