Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια ο Γ.Δραγασάκης λέει πως χρειάζεται... νέο δάνειο για να σωθούν οι τράπεζες!


Μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια ο Γ.Δραγασάκης λέει πως χρειάζεται... νέο δάνειο για να σωθούν οι τράπεζες!

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Λίγους μήνες μετά την υποτιθέμενη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασακης για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου 10 ημέρες αναφέρεται στον κίνδυνο να απαιτηθεί νεα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα η ανακεφαλαιοποίηση αυτή θα γίνει από τους φορολογούμενους!
Τι σημαίνει αυτό; Νέο μνημόνιο προ των πυλών καθώς αυτό ακριβώς σημαίνει η συμμετοχή των φορολογουμένων σε μια ακόμα διάσωση των τραπεζών που έχουν αποδειχτεί «βαρέλια δίχως πάτο»
Να σημειώσουμε ότι οι τράπεζες ήδη έχουν δεχθεί δύο κύριες ανακεφαλαιοποιήσεις και κάποιες μικρότερες.
Η πρώτη μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά με 48 δισ. ευρώ τα οποία φυσικά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Η δεύτερη έγινε από την κυβέρνηση Α.Τσίπρα η οποία έδωσε στους ξένους για μερικά δισ. ευρώ τις τράπεζες μέσω της άυξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Τώρα επειδή οι τράπεζες έχουν παραμείνει «άδεια τσόφλια» λόγω των «κόκκινων δανείων» ζητείται επειγόντως πάλι νέα αναχρηματοδότηση.
Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο γνωστό ζήτημα των κόκκινων δανείων και υποστήριξε οτι εάν δεν δοθεί στο πρόβλημα η σωστή λύση τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν νεα κεφαλαία που θα τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Και ποια είναι η σωστή λύση; Οι ιδιώτες δεν θέλουν να συμμετέχουν σε μια καινούρια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 
Είπε στην Ολομέλεια «ουδεμία ανησυχία προέκυψε απο την προηγούμενη ομιλία μου στην επιτροπή. Κανείς δεν τρόμαξε οτι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Κανείς δεν αισθάνθηκε ότι θέτω τέτοιο θέμα» για να προσθέσει ωστόσο στην συνέχεια «είχα πει για 4 αυτονόητες αλήθειες:
Δεν πρέπει υποτιμήσουμε το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια την Ευρώπη. Διαφωνεί κανείς με αυτό; Ήταν 97 δισ. ευρώ το 2014 και από τότε αρχίζει η μείωση τους αλλά παραμένουν υψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε
Δεν έχουμε λύσεις manual. Δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο ή μια απλή λύση λύνεται. Πρέπει να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη να δούμε διεθνείς πρακτικές. Για παράδειγμα έχουμε πρόταση απο την Τράπεζα της Ελλάδος και τον κ. Στουρνάρα και απο ΤΧΣ. Πρέπει κάθε λύση να τη συζητούμε και να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά
Και σημειώνω έναν 3ο κίνδυνο, μια 3η αλήθεια πως αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν  τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση δημοσίου
Η 4η αυτονόητη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος. Αν υποθέσουμε πως μια τράπεζα έχει ανάγκη από κεφάλαια μπορεί να τα βρει εκ των ενόντων. Για παράδειγμα η Eurobank επεξεργάζεται σχέδιο ενσωματώνοντας μια θυγατρική της. Είναι μια λύση. Άλλη λύση είναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αν έχει. Αν δεν γίνεται μπορεί να χρειαστεί ή να θελήσει το δημόσιο όπως παλιά να βάλει κεφάλαια»
«Είναι ένα πλαίσιο για να δούμε διάφορες ρυθμίσεις. Πρέπει η όποια λύση να βλέπει πρώτα τις κοινωνικές συνέπειες. Επίσης πρέπει να δούμε τις δημοσιονομικής φύσης συνέπειες αν έχει επιβάρυνση για δημόσιο και η επιβάρυνση τραπεζών αν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια και πώς θα τα βρούμε».
Τελος τόνισε πως «είναι θετικό ότι ο κ. Στουρνάρας επισήμως είπε κάτι που έπρεπε ίσως να έχει λεχθεί προ πολλού, οτι τα δύσκολα για τις τραπεζες ανήκουν στο παρελθόν. Συμφωνώ σε αυτό».
Μόνο που δεν τα λέει πολύ καλά ο κύριος υπουργός. Ανάπτυξη χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει. Χωρίς χορήγηση δανείων νέες επιχειρήσεις δεν δημιουρούνται, κανείς δεν έχει χρήματα από τον... παππού του. PRO NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου