Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Εποχική γρίπη: Πώς θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα, πότε «κολλάει», τι πρέπει να προσέξεις

Γρίπη

Εποχική γρίπη: Πώς θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα, πότε «κολλάει», τι πρέπει να προσέξεις

CC0
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Ματθαίος Παπαοικονόμου-Σιδέρης
0 30
Χρήσιμες συμβουλές, αλλά και τρόπους για να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης που βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα, δίνει ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.
Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη στην Ελλάδα, με τα συμπτώματα να ταλαιπωρούν αρκετούς πολίτες. Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό; Πότε «κολλάει» η γρίπη; Πώς θα ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα; Απαντήσεις και χρήσιμες συμβουλές δίνει ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο Sputnik.
Ερωτηθείς για την αύξηση των περιστατικών, ο κ. Τσιόδρας απαντά πως «είναι η εποχή που αναμένεται να έχουμε έξαρση», καθώς κάθε χρόνο, αυτές τις εβδομάδες, ξεκινάμε να βλέπουμε πολλά κρούσματα.
Φέτος έχουμε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος. «Είναι η επάνοδος του στελέχους Α Η1Ν1», αναφέρει και διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο στέλεχος «έχει αρχίσει να γίνεται πλέον εποχική γρίπη». Το στέλεχος Α Η1Ν1 προσβάλει, μάλιστα, και νεότερους ανθρώπους, επισημαίνει ο ειδικός.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ
Ευτυχώς, υπάρχουν και καλά νέα: «Τα στελέχη του ιού τα καλύπτει αρκετά καλά — γύρω στο 70% — το εμβόλιο», δηλώνει και χαρακτηρίζει «πολύ καλή» την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.
Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, βήχας, μυαλγίες, εξάντληση, πόνοι στους μύες, στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος. Διαρκούν από 3 έως 5 μέρες, εξηγεί ο λοιμωξιολόγος.
Στο ερώτημα εάν η εμφάνιση πυρετού είναι συχνή, ο κ. Τσιόδρας απαντά: «Μεγάλο κομμάτι πληθυσμού νοσεί χωρίς να εμφανίσει τα τρομερά και φοβερά συμπτώματα της γρίπης, την περνάει ελαφρά». Ωστόσο, κι αυτή η ομάδα «μπορεί να μεταδώσει τον ιό, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή», τονίζει και καλεί ακόμη και με ελαφρά συμπτωματολογία «να περιορίσουμε τις επαφές, ειδικά εάν έχουμε άτομα αυξημένου κινδύνου στο σπίτι ή στον εργασιακό μας χώρο».
Ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αναφέρει, είναι οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, με προβλήματα σε καρδιά και πνεύμονες, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με ρευματολογικά νοσήματα που καταφεύγουν σε ανοσοκαταστολή και όσοι αντιμετωπίζουν διαβητολογικά νοσήματα. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι άνω των 60 ετών. «Όλοι αυτοί πρέπει να έχουν μια επαγρύπνηση παραπάνω», δηλώνει ο ειδικός.
«Χρειάζεται προσοχή στα μέτρα υγιεινής», προσθέτει και καλεί σε αποφυγή του συγχρωτισμού και να παραμένουμε σπίτι όσο διαρκούν τα συμπτώματα. Για όσους εργάζονται και αρρωστήσουν, ο κ. Τσιόδρας προτείνει «να μένουν σπίτι για το τριήμερο των συμπτωμάτων ώστε να μη μεταφέρουν και διασπείρουν τον ιό σε συνανθρώπους οι οποίοι μπορεί και να είναι αυξημένου κινδύνου και να νοσήσουν σοβαρά».
Ο εμβολιασμός «συστήνεται καθ' όλη τη διάρκειας της περιόδου». Ωστόσο, «το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και η θεραπεία με αντιϊκά για ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και για αυτούς που έχουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης» προκειμένου «να αρχίσουν έγκαιρα τα αντιϊκά ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα πιο γρήγορα και οι επιπλοκές».
Ερωτηθείς για ποιο διάστημα μπορεί να μεταδώσεις τη γρίπη, ο λοιμωξιολόγος απαντά ότι αυτό συμβαίνει 1 — 2 μέρες πριν εμφανίσεις συμπτώματα, οπότε και μπορεί να κολλήσεις κάποιον χωρίς να το καταλάβεις. Μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, «εξαρτάται από το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού και την ηλικία», αναφέρει και εξηγεί ότι τα παιδιά τη μεταδίδουν για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ το ίδιο συμβαίνει εάν βήχεις ή εάν είσαι ανοσοκατασταλμένος.
Η εποχική γρίπη δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, αλλά υπάρχουν ειδικά αντιϊκά φάρμακα. «Παρόλα αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο μερικές ημέρες μετά τη γρίπη να εμφανίσει κάποιος λοίμωξη. Αυτή θα χρειαστεί αντιβιοτικά, αλλά αυτό θα το κρίνει ο γιατρός», υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας.
Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της γρίπης, ο ειδικός συμβουλεύει τη χρήση αντιπυρετικών, λήψη άφθονων υγρών, καλή διατροφή, να πίνουμε ζεστά για να καταπραΰνουμε τον βήχα και σε 3 — 4 ημέρες θα περάσει.
Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, θα πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό; «Εάν ανήκεις σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, με την πρώτη συμπτωματολογία» πρέπει να πας στον γιατρό, τονίζει. Σε διαφορετική περίπτωση, μόνο όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, όπως «μια φοβερή δύσπνοια, ένας φοβερός πονοκέφαλος, ένας πυρετός 40 που δεν πέφτει, πόνος στο στήθος, συμπτώματα που σε βάζουν σε μια ανησυχία».
«Αλλιώς στο σπίτι θα περάσει. Πολύ σπάνια και ανάλογα με το περιστατικό θα έχουμε τις επιπλοκές. Δηλαδή μετά από μια αρχική καλυτέρευση, εάν υπάρχει επιδείνωση ή εάν επιμένουν τα συμπτώματα μετά τις 3 — 4 ημέρες, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική εκτίμηση», καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου