Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών η Ιταλία

Στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών η Ιταλία

«Σκληρό ροκ» για τον Τζουζέπε Κόντε: μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός δέχθηκε έντονη κριτική για τη στάση της χώρας του στην οικονομική πολιτική και το μεταναστευτικό.
    
Straßburg Europäisches Parlament Giuseppe Conte (Reuters/V. Kessler)
Όπως όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο Κόντε εμφανίστηκε στην Ολομέλεια για να καταθέσει προτάσεις για «το μέλλον της Ευρώπης». Ξεκίνησε με εγκώμια για το «ευρωπαϊκό εγχείρημα», το οποίο μάλιστα αποκάλεσε «κοινότητα πεπρωμένου». Γενικόλογες ήταν ωστόσο οι προτάσεις του, με βασικό αίτημα την «αλληλεγγύη» στην οικονομία και στο προσφυγικό. Γρήγορα η συζήτηση «πήρε φωτιά» με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ να κάνει κάτι αδιανόητο πριν από λίγους μήνες: να προβάλλει- μεταξύ άλλων- την Ελλάδα ως υπόδειγμα οικονομικής πολιτικής απέναντι στην Ιταλία. «Εμείς πιστεύουμε σε ένα σταθερό νόμισμα ως θεμέλιο μίας ισχυρής οικονομίας, ενώ εσείς στις αρχές της διακυβέρνησής σας συζητούσατε επί εβδομάδες για το αν θα παραμείνετε μέλος της ευρωζώνης ή όχι» ανέφερε ο Γερμανός πολιτικός. «Εμείς πιστεύουμε ότι μόνο η θέληση για μεταρρυθμίσεις διασφαλίζει το μέλλον. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα διάσωσης- Ιρλανδία, Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία- έδειξαν ότι αν έχεις τη θέληση για μεταρρυθμίσεις, μπορείς να κερδίσεις το μέλλον και να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά...»
Στη δευτερολογία του ο Τζιουζέπε Κόντε αντέτεινε ότι η κυβέρνησή του υλοποιεί ένα «ογκωδέστατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», αλλά μάλλον δεν έπεισε τους ευρωβουλευτές. Επιτομή της κριτικής από τον Μπερντ Λούκε, τον Γερμανό καθηγητή Οικονομικών ο οποίος, στο απόγειο της ευρω-κρίσης είχε ιδρύσει την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) επιδιώκοντας την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά σύντομα αναγκάστηκε να αποχωρήσει ο ίδιος από το κόμμα. Την Τρίτη επανήλθε με προτροπές για αποχώρηση της ...Ιταλίας. «Μιλήσατε για την αλληλεγγύη που ζητεί η Ιταλία από την ΕΕ., αυτή είναι η συνεισφορά σας στο μέλλον της ΕΕ, να ζητείτε αλληλεγγύη» τόνισε ο Λούκε. «Αλλά όταν μιλάμε για αλληλεγγύη, πρέπει να δούμε γιατί φτάσαμε σε μία κατάσταση που απαιτεί αλληλεγγύη. Να θυμίσω λοιπόν ότι επί είκοσι χρόνια έχουμε ένα κοινό νόμισμα, το ευρώ. Και επί δεκαπέντε χρόνια η Ιταλία δεν έχει ανάπτυξη. Έχετε σκεφτεί μήπως αυτά τα δύο συσχετίζονται μεταξύ τους; Μήπως η ίδια η Ιταλία πρέπει να σκεφτεί, αν το κοινό νόμισμα είναι κατάλληλο για εκείνη;»
Κυβέρνηση Κόντε ή ...Σαλβίνι;
Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι
Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι
Σχεδόν άδεια παρέμειναν τα έδρανα του Στρασβούργου στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, κάτι σπάνιο για επίσκεψη πρωθυπουργού από ιδρυτική χώρα-μέλος της ΕΕ. Προφανώς αυτό δεν οφείλεται μόνο στο προχωρημένο της ώρας, αλλά και στις επιφυλάξεις για τον Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είχε εμφανιστεί από το πουθενά για να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά από συμβιβασμό ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή της ακροδεξιάς «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και του λαϊκιστικού «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» του Λουίτζι ντι Μάιο. Για «κυβέρνηση Σαλβίνι» κάνει λόγο, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν. Όπως επισημαίνει «η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, είναι ισχυρό και σημαντικό έθνος. Ανησυχούμε όμως για τους αντι-ευρωπαϊκούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης Σαλβίνι και θα μου επιτρέψετε να την ονομάσω έτσι γιατί είναι σαφές ότι ο Σαλβινι είναι αυτός που καθορίζει τη στάση της Ιταλίας στην Ευρώπη. Είδατε τις τελευταίες εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Από τη δεκαετία του 30 έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο...»
Στην ομιλία του ο Τζουζέπε Κόντε αντιπαρήλθε την γαλλοϊταλική σύγκρουση, που είχε κλιμακωθεί μετά από συνάντηση του ντι Μάιο με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», λέγοντας απλώς ότι «ο διάλογος είναι χρήσιμος». Κριτική απέναντι στον Ιταλό πρωθυπουργό σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ασκούν όχι μόνο οι Σοσιαλιστές, αλλά και η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Εστεμπάν Γκονζάλεζ Πονς, «έχουμε δει εθνολαϊκιστές να επιτίθενται στην Ευρώπη για να κερδίσουν ψήφους. Αυτό που δεν είχαμε ξαναδεί είναι να επιτίθενται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να κερδίσουν ψήφους. Είναι ένα βήμα αποφασιστικό για την αναβίωση του πιο επικίνδυνου εθνικισμού και πρέπει να σταματήσει...»
Απαντήσεις Κόντε για το προσφυγικό
Προσφυγικός καταυλισμός στο Μινέο
Προσφυγικός καταυλισμός στο Μινέο
Η διαμάχη Γαλλίας-Ιταλίας είχε αρχίσει με αφορμή την προσφυγική κρίση, με το Παρίσι να κατηγορεί την Ιταλία ότι επέδειξε εθνικιστική συμπεριφορά όταν έκλεισε τα λιμάνια της και τη Ρώμη να αντιτείνει ότι οι Γάλλοι είναι υποκριτές, καθώς είχαν κλείσει και οι ίδιοι τα σύνορα με την Ιταλία για να σταματήσουν την εισδοχή προσφύγων και μεταναστών στο πέρασμα της Βεντιμίλια. Τις κατηγορίες περί υποκρισίας επανέλαβε στο Στρασβούργο ο Τζουζέπε Κόντε, προειδοποιώντας ότι θα επιμείνει στη «σκληρή γραμμή».
«Η Ιταλία στο παρελθόν έσωσε την τιμή της Ευρώπης, αλλά δεν λύνουμε έτσι το πρόβλημα» ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Όποιος βρεθεί στη δεινή θέση της Ιταλίας, φθάνει σε σημείο κορεσμού. Οι μηχανισμοί ένταξης δεν λειτουργούν, οι επαναπατρισμοί δεν λειτουργούν. Σε πολλές χώρες δεν μπορούμε ούτε να ταυτοποιήσουμε τους μετανάστες. Μόνο διμερώς γίνεται αυτό πολλές φορές, άρα αντικειμενικά δεν υπάρχει επαναπατρισμός. Γι αυτό φτάσαμε σε μία αυστηρή στάση. Βεβαίως, το λέμε ανοιχτά και με διαφάνεια».
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Ηχητικό και οπτικό υλικό για το θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου