Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Ο Μάικ Πενς επιπλήττει ξανά την Ε.Ε. για Ιράν και Βενεζουέλα

Ο Μάικ Πενς επιπλήττει ξανά την Ε.Ε. για Ιράν και Βενεζουέλα

mike-pence.jpg

Μάικ Πενς Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις διαφορετικά | AP Photo/Matthias Schrader
Δεύτερο γύρο επίθεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε από το Μόναχο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, για τη στάση τους έναντι του Ιράν και της Βενεζουέλας, αλλά και για την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ να συμπεριληφθεί η Ρωσία στις προσπάθειες για διεθνή συνεργασία. Όπως είπε, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις διαφορετικά.
Ο Μάικ Πενς, τόσο στις επίσημες ομιλίες του όσο και στις ανεπίσημες επαφές στο περιθώριο της 55ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, επέμεινε σε όλους του τόνους να τονίζει τις επιτυχίες της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Αμερική είναι ισχυρότερη από ποτέ και ηγείται στο παγκόσμιο στερέωμα ξανά», δήλωσε θυμίζοντας τι πέτυχε σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν, ζητώντας πάντως τη βοήθεια των συμμάχων.
Όπως τόνισε τα αποτελέσματα της προεδρίας Τραμπ είναι «εξαιρετικά και αξιοσημείωτα», ωστόσο επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ, αποχωρώντας από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να αναγνωρίσει τον Χουάν Γουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας και να αλλάξει στάση έναντι της Ρωσίας.
Το θέμα των πυρηνικών του Ιράν το έθεσε και στη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι πρέπει η Ε.Ε. να πάψει να στηρίζει «αυτή την καταστροφική συμφωνία», ενώ υποστήριξε ότι το Βερολίνο δεν θα πρέπει να συνεχίσει το σχέδιο για την κατασκευή του Nord Stream 2, που θα φέρνει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.
«Η Δύση δεν μπορεί να ενισχυθεί αν εξαρτάται από την Ανατολή», είπε.
Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ, λίγο νωρίτερα είχε στηρίξει με σθένος τους εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, λέγοντας ότι «είναι παράλογο να θεωρούμε ότι η Ρωσία θα αποδειχθεί αναξιόπιστος προμηθευτής».
Επίσης, υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να αποκλειστεί πολιτικά και διπλωματικά η Ρωσία, διότι «γεωστρατηγικά αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου