Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Ο Πούτιν αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην πυρηνική συμφωνία INF

Ο Πούτιν αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην πυρηνική συμφωνία INF

putin-trump-.jpg

Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη παραβιάσει τη Συνθήκη INF | (AP Photo/Evan Vucci)
Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε με τον ίδιο τρόπο και ανακοίνωσε πως η Μόσχα εργάζεται για να κατασκευάσει νέα χερσαία όπλα μεσαίας εμβέλειας που όμως δεν προτίθεται να τα αναπτύξει στο ευρωπαϊκό τμήμα της ή αλλού εκτός εάν πράξουν κάτι ανάλογο οι ΗΠΑ.
«Οι Αμερικανοί εταίροι δήλωσαν πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη συμφωνία, την αναστέλλουμε κι εμείς. Ανακοίνωσαν ότι ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη και θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο», δήλωσε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη παραβιάσει τη Συνθήκη INF και αρνήθηκε πως η χώρα του έπραξε κάτι ανάλογο όπως κατηγορείται.

Τι προέβλεπε η Συνθήκη

Η Συνθήκη που είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση το 1987, απαγόρευε την ανάπτυξη, την παραγωγή ή την αποθήκευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και δραστικό βεληνεκές από 500 μέχρι 5.000 χιλιόμετρα.
Υπογράφηκε μεταξύ του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν και του σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Μέχρι τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το 1991, μια ολόκληρη κατηγορία συμβατικών και πυρηνικών πυραυλικών συστημάτων είχε καταστραφεί, ενισχύοντας την ασφάλεια στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η συμφωνία έμεινε σε ισχύ και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης (1991).

Νέα κούρσα εξοπλισμών;

Η κατάρρευση της Συνθήκης INF έχει προκαλέσει ανησυχίες καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δαπανηρή συγκέντρωση όπλων στην Ευρώπη προκαλώντας διχόνοιες στο ΝΑΤΟ σχετικά με τη φιλοξενία τέτοιων συστημάτων.
Ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να αναπτύξουν επίγειους πυραύλους μεσαίας εμβέλειας στην Ευρώπη, υπάρχει ελάχιστη διάθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για να τους φιλοξενήσουν, πόσο μάλλον ένα πυρηνικό σύστημα.
Το πιο σημαντικό με την κατάρρευση της συνθήκης INF είναι πως υπονομεύει την εμπιστοσύνη όσον αφορά τον έλεγχο των όπλων και του πολλαπλασιασμού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου