Είναι γεγονός πλέον ότι ο ελληνικός στρατός παίρνει σοβαρά αποτρεπτικά μέτρα, ενόψει δύο σημαντικών γεγονότων από τουρκικής πλευράς στην περιοχή του Αιγαίου και την κυπριακής ΑΟΖ το επόμενο διάστημα.  

Α. Άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), σχεδιάζει η Άγκυρα για την περίοδο ανάμεσα στις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Με τον όρο «γαλάζια πατρίδα», η Τουρκία εξηγεί την σημασία που δίνει στις ναυτικές της δυνάμεις, σαν μοχλό διεκδίκησης κερδών στην εξωτερική πολιτική.
Με λίγα λόγια εννοούν ότι δεν θα αφήσουν κανέναν να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η Άγκυρα.
Β. Το δεύτερο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο πέρασε την δυτική Αφρική και βρίσκεται κοντά στο Γιβραλτάρ. Περίπου στις 20-22 Φεβρουαρίου 2019, αναμένεται ότι θα φτάσει στην «τουρκική ΑΟΖ» αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Η Ελληνική ανωτάτη στρατιωτική διοίκηση λοιπόν απέναντι το προδιαγραφόμενο τουρκικό σχέδιο πιθανής «καταπάτησης» ελληνικών χωρικών υδάτων, δημιουργεί ένα ελληνικό «τείχος» από μονάδες επιφανείας με πυραύλους, υποβρύχια, και πυραυλικά συστήματα σε νησιά όπως τα MLRS, ενώ θα έχει σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη MIRAGE-200-5 με πυραύλους SCALP, για κάθε ενδεχόμενο.
Η μετακίνηση άγνωστου αριθμού πολλαπλών εκτοξευτών MLRS και άλλων κινήσεων αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η ηγεσία της…αγρυπνούν και αναμένουν.