Η Βενεζουέλα δίνει 72 ώρες στους αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα
© AFP 2018 / DON EMMERT
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα απομακρύνει το εναπομένων προσωπικό από τη Βενεζουέλα σε διάστημα μίας εβδομάδας, σημειώνοντας ότι η παρουσία διπλωματών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής «λειτουργούσε περιοριστικά για την αμερικανική πολιτική».
«Η Βενεζουέλα αποφάσισε να μην δώσει παράταση για την παραμονή των αμερικανών διπλωματών που βρίσκονται ακόμα στην χώρα και για τον λόγο αυτό στις 11 Μαρτίου ζητήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το προσωπικό που παραμένει να εγκαταλείψει τη χώρα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας η αρχές της Βενεζουέλας έδωσαν στους διπλωμάτες των ΗΠΑ τρεις ημέρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Χόρχε Αρεάτζα έγραψε στο Twitter «οι αμερικανοί διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Βενεζουέλας μέσα σε 72 ώρες».Προβολή εικόνας στο Twitter
Comunicado Oficial sobre la decisión del Gobierno Bolivariano de Venezuela de dar por terminadas las conversaciones con EEUU para el establecimiento de oficinas de intereses. El personal diplomático estadounidense debe abandonar territorio venezolano en las próximas 72 horas:
Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ είχαν παραμείνει στη χώρα παρά την απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μετά την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον του Χουάν Γκουάιδο ως προσωρινού προέδρου τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο Μαδούρο είχε προηγουμένως αρνηθεί να συμμορφωθεί με την απαίτηση, δηλώνοντας ότι ο Μαδούρο δεν διέθετε τη νόμιμη εξουσία για να κηρύξει personae non-gratae τους διπλωμάτες των ΗΠΑ.
Η ένταση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε τον Ιανουάριου όταν ο ο βουλευτής Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.
Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανωτάτο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοαναγορεύθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου