Τα χαρτιά τουαλέτας και τα παυσίπονα είναι κάποια από τα προϊόντα που οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να στοκάρουν στα σπίτια τους ενόψει ενός πιθανού Brexit χωρίς συμφωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons, παρουσιάζοντας τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Ποτς δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για αποθήκευση «μικρής ποσότητας» αποθεμάτων και ότι η Morrisons, η τετάρτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, είναι καλά προετοιμασμένη ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη διαδικασία του Brexit.
Ενώ απομένουν μόλις 16 ημέρες έως την ημερομηνία που θεωρητικά θα αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ, το Λονδίνο δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμφωνία αποχώρησης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία.
«Έχουμε δει κάποια αύξηση (στις πωλήσεις) στα παυσίπονα και τα χαρτιά τουαλέτας… υψηλή μονοψήφια αύξηση», δήλωσε ο Ποτς σε δημοσιογράφους. «Στην περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν στα λιμάνια, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές διαδρομές για είσοδο στη χώρα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η εταιρία έχει λάβει καθεστώς Εξουσιοδοτημένου Οικονομικού Φορέα, κάτι που αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα στην περίπτωση που υπάρχουν καθυστερήσεις.
Ο Ποτς δήλωσε επίσης ότι η εταιρία επίσπευσε κάποιες αγορές προϊόντων και υλικών συσκευασίας, προκειμένου να προσφέρει στήριξη στο κομμάτι μεταποίησης του ομίλου, και έχει αυξήσει τα αποθέματά της σε δημοφιλή προϊόντα μακράς διαρκείας.

Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης αύξηση 9% στα προ φόρων κέρδη της στα 406 εκατ. λίρες για την ετήσια χρήση που έληξε στις 3 Φεβρουαρίου. Αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 407 εκατ. λίρες, ενώ για την ετήσια χρήση 2017-18 ανήλθαν στα 374 εκατ. Η εταιρία, που υστερεί σε ετήσιες πωλήσεις έναντι του ηγέτη της αγοράς, της Tesco, καθώς και της Sainsbury’s και της Asda, ανακοίνωσε ότι τα συνολικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,7% στα 17,7 δισεκ. λίρ ες.
Η Morrisons ξεχωρίζει μεταξύ των βασικών της ανταγωνιστών καθώς παράγει η ίδια τα μισά από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τα νωπά τρόφιμα που πουλάει. Σύμφωνα με την εταιρία, τα δύο τρίτα από τα προϊόντα που πουλά είναι βρετανικά. Ο Ποτς δήλωσε ότι αυτή η δομή σημαίνει ότι η εταιρία είναι προστατευμένη εάν η κυβέρνηση επιβάλει δασμούς σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
ΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ BBC ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
To κίνημα του Brexit, που ξεκίνησε από μια ισχνή πλειοψηφία βρετανών ψηφοφόρων, ήταν μια προσπάθεια να παγιωθεί και να γιορτασθεί η ιδέα της ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η βρετανική «μοναδικότητα» ως μια εκδοχή της αποικιοκρατίας, όταν η Βρετανία «δάμαζε» πραγματικά τα κύματα. Πολλοί ένιωσαν ότι για μια τέτοια χώρα, η απλή ψήφος ενός εκ των 27 του Συμβουλίου της Ευρώπης αντιπροσωπεύει μια απαράδεκτη μείωση στη δύναμη αυτού του κάποτε μεγάλου έθνους – ενός έθνους του οποίου η θέση στην παγκόσμια σκηνή υποβαθμίστηκε και συνεχίζει να υποβαθμίζεται.
Δεν ήταν όπως ισχυρίζονται κάποιοι υποστηρικτές της «παραμονής» στην ΕΕ, μια ανόητα επικίνδυνη απόφαση βασισμένη σε εντελώς ελαττωματική οικονομική πολιτική – πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πολλοί που ψήφισαν υπέρ του Brexit θα το έπρατταν και το έπραξαν, ακόμη και με βάση το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση οικονομικά. «Πόσο κοστίζει η εθνική κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου;» ήταν το σλόγκαν τους!
Πολλοί από εκείνους που ψήφισαν να αποχωρήσουν, αποτίμησαν την ανεξαρτησία τους από τα ευρωπαϊκά υπαγορεύματα και την υπερβολική δύναμη των δικαστών της ΕΕ και των δημοσίων υπαλλήλων σε όλα τα οικονομικά θέματα. Ήταν μια απόφαση εκ καρδίας και όχι με βάση τον ισολογισμό. Για εκείνους τους βουλευτές που αγωνίζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι η βούληση του λαού ασκείται με αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, γίνεται δεκτό ότι μπορεί να υπάρξει ένα οικονομικό χτύπημα, από το οποίο, όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακάμψει και χωρίς τα δεσμά της ΕΕ, θα ευημερήσουν και θα απολαύσουν οικονομική ανάπτυξη, σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Επομένως, είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε την «οικονομία» από την εξίσωση όσον αφορά τη συζήτηση για το Brexit. Όσοι ψήφισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ ψήφισαν για αυτοδιάθεση, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί! Ήταν υστερική η αντίδραση του ηγέτη της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, όταν ισχυρίστηκε ότι η δράση σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, θα ρίξει τη χώρα σε μια «δίνη» οικονομικού υποβιβασμού. Αυτή ήταν η ηχώ όλων των «εμπόρων της καταστροφής», στους οποίους συμπεριελήφθη ο Barrack Obama πριν από την ψηφοφορία – όλοι υποσχόμενοι το τέλος του κόσμου για το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση αποχώρησης από την ΕΕ. Εκαναν λάθος! Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε, οι μισθοί αυξήθηκαν, ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός, οι μετοχές αυξήθηκαν και οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ελαφρά άνοδο. Η οικονομία έχει επωφεληθεί από μια ελαφρώς ασθενέστερη αλλά διακυμάνσιμη λίρα παρά την ανησυχία των αγορών σχετικά με ένα σκληρό Brexit – χωρίς επίσημη συμφωνία και μια συμφωνημένη πορεία προς τα εμπρός – αλλά συνολικά η οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα παρά την αβεβαιότητα.
Έτσι, οι «έμποροι της καταστροφής» έχουν αποδειχθεί λανθασμένοι μέχρι στιγμής. Αλλά αποκλίνω – υπενθυμίζω στους αναγνώστες ότι στον πυρήνα της απόφασης η χώρα να εγκαταλείψει την ΕΕ ήταν μια ακατέργαστη και σπλαχνική επιθυμία για αυτοδιάθεση και για να προωθήσει την εθνικιστική υπερηφάνεια στην έννοια του Ηνωμένου Βασιλείου και της βρετανικής αποικιοκρατίας – η ιδέα ότι ο Βρετανός είναι ο καλύτερος και ότι το έθνος που κάποτε κυβερνούσε τον κόσμο θα μπορούσε να το πράξει και πάλι χωρίς τα δεσμά του ευρωπαϊκού φεντεραλιστικού ονείρου, του οποίου ηγείται η Γαλλία και η Γερμανία.
Αλλά η ειρωνεία είναι ότι αν και η ψήφος για το Brexit και η αποχώρηση από την ΕΕ μπορεί προσωρινά να προωθήσει την αίσθηση του βρετανικού εθνικισμού και της ανεξαρτησίας, μακροπρόθεσμα, πιθανότατα θα προωθήσει και θα επιταχύνει τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουμε ήδη δει τις ρωγμές που διευρύνονται σε αυτή τη μακρόχρονη συνομοσπονδία εθνών-κρατών.
Ο ‘πρώτος υπουργός’ της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, πρότεινε ότι ένα πιθανό νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας θα μπορούσε να εξεταστεί ενεργά και το Sinn Fein, το ιρλανδικό δημοκρατικό κόμμα που εκπροσωπεί εθνικιστές (Καθολικοί) στη Βόρειο Ιρλανδία, πρότεινε ότι η κατάσταση του Brexit είναι ένας ικανός λόγος για μια ψηφοφορία σε όλη την Ιρλανδία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μια απλή πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Βόρειας Ιρλανδίας που θα προσχωρήσουν σε μια ενωμένη Ιρλανδία, μαζί με την υποστήριξη των ψηφοφόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, θα οδηγήσει στο τέλος της Ένωσης (Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία είχε διατηρηθεί εδώ και καιρό από μια προτεσταντική ή πιστή (Loyalist) πλειοψηφία στις έξι επαρχίες του Ulster που αποτελούν τη Βόρεια Ιρλανδία. Η ένωση έχει από καιρό προωθηθεί από την πλειοψηφία των συνδικάτων, αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών η πλειοψηφία αυτή απομακρύνεται και διάφορες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι εάν πραγματοποιηθεί σήμερα, η πλειοψηφία της επαρχίας θα ψηφίσει για να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο και να ενταχθεί στην Ενωμένη Ιρλανδία.