Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο

«Θέλουμε λύση στο Κυπριακό» είπε ο ΥΠΕΞNewsroom

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την ενέργεια στην ανατολικήHuffPost Greece


Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί σε θέματα ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η Τουρκία δεν γίνεται να αποκλειστεί, ούτε θα μπορούσε κάποιος να πει κάτι επ’αυτού. «Πώς θα μπορούσε κάποιος να αποκλείσει την Τουρκία από μια περιοχή όπου έχει ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων;» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία η Τουρκία αμφισβητεί. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, αυτό «φυσικά δεν συνεπάγεται μονοπώλιο σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «δοκιμάζονται τα νερά» για να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατόν να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες για το Κυπριακό. «Θέλουμε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά θα έπρεπε να είναι διαπραγματεύσεις που υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσουν σε συμφωνία, και όχι μόνο για να γίνουν διαπραγματεύσεις. Εστιάζουμε σε αυτό επειδή θέλουμε λύση στο Κυπριακό» τόνισε.
Αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, είπε πως η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία. «Θεωρούμε πως είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα σε άλλες περιοχές» είπε, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση να αρχίσει αυτό από τη δύση έγινε για «πρακτικό και άμεσο λόγο».
«Σχετικά με το Αιγαίο, είναι αλήθεια πως θέλουμε και οι δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί την τελευταία περίοδο» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, συνεργάζονται στενά για τη δημιουργία εμπιστοσύνης και την έναρξη σοβαρών συζητήσεων σε ζητήματα όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Ως προς την ενταξιακή πορεία της γείτονος, είπε πως η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, καθώς θεωρεί πως δεν είναι μόνο προς συμφέρον του τουρκικού λαού, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου