Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Όλες οι εξελίξεις για την πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία

Ambulance staff take a man from outside a mosque in central Christchurch, New Zealand, Friday,

Όλες οι εξελίξεις για την πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία

© AP Photo / Mark Baker
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Σε κατάσταση συναγερμού η Νέα Ζηλανδία μετά την τρομοκρατική επίθεση σε τεμένη που κόστισαν τη ζωή σε 49 άτομα. Ένας από τους ενόπλους μετέδιδε ζωντανά τις αποτρόπαιες πράξεις του για 17 ολόκληρα λεπτά στο διαδίκτυο.
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από ένοπλη επίθεση εναντίον δυο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία.
Σύμφωνα με τον Μάικ Μπους, ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας, αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από την ένοπλη επίθεση σε τεμένη. Συγκεκριμένα οι νεκροί ανέρχονται σε 49 και οι τραυματίες σε 39.
Νωρίτερα η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Άρντερν είχε ανακοινώσει ότι υπάρχουν 40 θύματα. Έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση «καλά σχεδιασμένη».
Σύμφωνα με τις αρχές, τρεις άνδρες και μια γυναίκα βρίσκονται υπό κράτηση. Η αστυνομία εντόπισε και εξουδετέρωσε μάλιστα, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Όπως μετέδωσε η New Zealand Herald, ένας από τους ενόπλους, που είναι 28 ετών από την Αυστραλία, και φέρεται να ονομάζεται Μπρέντον Τάραντ, μετέδιδε ζωντανά στο διαδίκτυο την επίθεση από την αρχή έως το τέλος της, που είχε διάρκεια 17 λεπτά.
Όσοι είδαν το βίντεο τον παρακολουθούσαν ενώ οπλιζόταν, περπατούσε μέσα στο τέμενος και ξεκινούσε να πυροβολεί αδιακρίτως. Στεκόταν στην είσοδο εμποδίζοντας τους πολίτες να βγουν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
​Αφού χρησιμοποίησε όλο τον οπλισμό που είχε, ο Τάραντ επέστρεψε στο αυτοκίνητό του για να πάρει και άλλες σφαίρες και επέστρεψε στο τέμενος αναζητώντας επιζώντες τους οποίους εκτέλεσε εν ψυχρώ ενώ βρίσκονταν πεσμένοι στο πάτωμα. Μάλιστα ενώ έφευγε πυροβόλησε και μια γυναίκα που περνούσε τυχαία από το δρόμο έξω από το τέμενος.
​Το βίντεο μετά δείχνει τον ένοπλο να διαφεύγει με το αυτοκίνητό του. Πυροβόλησε ένα όχημα που περνούσε κοντά στο δικό του αρκετές φορές. Το βίντεο τελειώνει με τον άνδρα να γκαζώνει το αυτοκίνητό του. Η ζωντανή μετάδοση δεν διακόπηκε καθόλου σε αυτά τα 17 λεπτά.
Πριν ξεκινήσει την επίθεση, ο 28χρονος ανέβασε στο διαδίκτυο ένα «μανιφέστο» 73ων σελίδων για να «εξηγήσει» τους λόγους της επίθεσης.
Νεα μηνύματα


  • 12:24

    Facebook και Twitter μπλόκαραν τους λογαριασμούς του υπόπτου για το μακελειό «Brenton Tarrant»

    Τα πιο γνωστά social media, Twitter, Instagram και Facebook, μπλόκαραν τους λογαριασμούς του ατόμου που θεωρείται ύποπτος για την επίθεση στα τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία, ονόματι «Brenton Tarrant».
    Ο άντρας μετέδιδε σε ζωντανό χρόνο (livestreaming) τις αποτρόπαιες πράξεις του, εισβάλοντας σε τζαμί και πυροβολώντας δεκάδες πιστούς. Σκότωσε 41 ανθρώπους στο ένα τζαμί, 7 σε άλλο, ενώ το 49ο θύμα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.
    Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας γνώριζε για το βίντεο που κυκλοφορούσε στα κοινωνικά δίκτυα και ζήτησε από τους χρήστες να σταματήσουν να το διαδίδουν. «Δεν πρέπει να βρίσκεται στη δημόσια σφαίρα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αφαιρέσουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους.
  • 12:20

    Το μήνυμα Τσίπρα για το αιματοκύλισμα στη Νέα Ζηλανδία

    Μήνυμα για την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Twitter, αναφέροντας ότι «βαθιά σοκαρισμένος από τις πράξεις τρόμου στα τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας».
    «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Νέας Ζηλανδίας. Είναι καθήκον μας να υποστηρίζουμε την ανεκτικότητα και τη θρησκευτική ελευθερία και να μιλάμε ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και το ρατσιστικό μίσος», προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας.
  • 12:12

    Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης υπόπτου για το μακελειό

    Αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε καρέ - καρέ την στιγμή που πάνοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν ύποπτο για το μακελειό σε δυο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία. Δείχνει έναν αστυνομικό να βγάζει από το αυτοκίνητο ένα άτομο ενώ ένας δεύτερος αστυνομικός στέκεται δίπλα με παρατεταμένο το όπλο του.
  • 12:09

    Θεοδωράκης: Οι σκέψεις μας είναι στη Νέα Ζηλανδία

    Με μια ανάρτηση του στα αγγλικά, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εκφράζει μέσω Twitter τα συλλυπητήρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου