Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Η σημαία της ΙταλίαςΚίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης βλέπει Ιταλός οικονομολόγος: «Πρόκληση οι ευρωεκλογές»


Η σημαία της Ιταλίας

Κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης βλέπει Ιταλός οικονομολόγος: «Πρόκληση οι ευρωεκλογές»

© AFP 2019 / PHILIPPE HUGUEN
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Εάν δεν αλλάξει το νομισματικό σύστημα της Ευρώπης, η Ιταλία θα μπορούσε κάποια ημέρα να αποτελεί «παρελθόν» για την Ευρωζώνη, προειδοποιεί Ιταλός οικονομολόγος.
Για την πιθανότητα αποχώρησης της Ιταλίας από την Ευρωζώνη μιλάει στο Sputnik ο καθηγητής οικονομικής πολιτικής στο Link Campus University της Ρώμης, Αντόνιο Μαρία Ρινάλντι, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στο Sputnik Ιταλίας, τον Μάιο οι Ευρωπαίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν το μέλλον της Γηρειάς Ηπείρου, ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να βελτιώσει το «προβληματικό» νομισματικό της σύστημα, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να διαλυθεί. 
«Οι ευρωεκλογές αυτού του έτους είναι εξαιρετικά σημαντικές, οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν ποια Ευρώπη θέλουν και σίγουρα δεν θα είναι η Ευρώπη που τους έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μία πραγματική πρόκληση», παρατηρεί ο οικονομολόγος. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να αλλάξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, «η Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ξεκάθαρη κρίση και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη». 
«Πριν από την εισαγωγή του ευρώ», όπως σημειώνει, «η Ιταλία δεν είχε 5 εκατομμύρια ανθρώπων να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι εταιρείες δεν έκλειναν μαζικά και οι νέοι άνθρωποι δεν αναγκάζονταν να φύγουν στο εξωτερικό. Η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση». 
Όπως εξηγεί συγκεκριμένα, το ευρώ «δεν είναι απλά ένα νόμισμα, αλλά ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό μοντέλο». «Το ευρώ είναι απλά ένα από τα εργαλεία αυτής της νέας οικονομικής πολιτικής, η οποία διαφέρει δραματικά από την πολιτική, πάνω στην οποία είχε βασιστεί το οικονομικό σύστημα της Ιταλίας», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι το ευρω-σύστημα έχει καταστεί πολύ πιο αυστηρό από τα αρχικά σχέδια που όριζε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου