Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Σε «ξένα χωράφια» ο Σαλβίνι με νέα ξενοφοβική οδηγία

Σε «ξένα χωράφια» ο Σαλβίνι με νέα ξενοφοβική οδηγία

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας
Luca Bruno, μέσω AP

Σε «ξένα χωράφια» ο Σαλβίνι με νέα ξενοφοβική οδηγία


Κατηγορίες για ανάμειξη σε ζητήματα που δεν επαφίονται στις αρμοδιότητές του εξαπέλυσε ο ιταλικός στρατός στον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, για τη νέα οδηγία για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης που υπέγραψε ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκας.
Σύμφωνα με την οδηγία, επιτάσσεται ο αποκλεισμός ανθρωπιστικών σκαφών που στέλνει ο στρατός για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, τα σκάφη αυτά είναι στην αρμοδιότητα του στρατού και, κατά συνέπεια, του υπουργείου Άμυνας.

«Ανάμειξη άνευ προηγουμένου»

«Μία πραγματική ανάμειξη άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία της δημοκρατίας» χαρακτήρισαν την οδηγία πηγές του επιτελείου δυνάμεων στο πρακτορείο And Kronos. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως ό,τι συνέβη παραβιάζει κάθε αρχή και πρωτόκολλο και συνιστά ένα είδος αήθους πίεσης απέναντι στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Έντσο Βετσαρέλι.
«Όπως προσθέτουν οι στρατιωτικές πηγές, δεν είναι δυνατόν να σηκώνεται ένας υπουργός και να διατάζει έναν κρατικό παράγοντα, έναν στρατιωτικό. Αυτά συμβαίνουν σε αυταρχικά καθεστώτα και όχι σε δημοκρατίες. Εμείς λογοδοτούμε στον υπουργό Αμύνης και στον αρχηγό του κράτους, που είναι ο ανώτερος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων», συμπλήρωσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Αντιδράσεις από ΜΚΟ και Πέντε Αστέρια

Εναντίον του μέτρου που πήρε ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορά έχουν τοποθετηθεί δημοσίως μία ΜΚΟ που ασχολείται με το προσφυγικό, καθώς και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που συγκυβερνά μαζί με το ξενοφοβικό ακόμμα στην Ιταλία.
Η οργάνωση Mediterranea Saving Humans τόνισε πως «η οδηγία μοιάζει να έχει γραφεί από μία κυβέρνηση που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Καμία αναφορά στον πόλεμο που σπαράσσει τη Λιβύη και στις αναλογούσες διεθνείς υποχρεώσεις, ή στις χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπων που βασανίζονταν τα τελευταία χρόνια στη χώρα εκείνη, ούτε και στους πνιγμένους στην Κεντρική Μεσόγειο. Ίσως θα έπρεπε να μιλάνε μεταξύ τους οι υπουργοί».
Από την πλευρά του, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουΐτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του από το Ντουμπάι χαρακτήρισε ανεπαρκές το μέτρο αυτό, προκειμένου να ανασχεθεί το προσφυγικό ρεύμα. «Εάν πράγματι έχουμε το πρόβλημα των 800.000 μεταναστών στην Ιταλία, είναι βέβαιο πως δεν τους σταματάς με μία οδηγία που κανείς δεν ακολουθεί.
»Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ιταλία θα πρέπει να εγκαταλείψουμε εκείνες τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν μετανάστες κι όχι να συμμαχούμε με αυτές», όπως κάνει ο Σαλβίνι «με τον Όρμπαν και τους άλλους», δήλωσε ο Ντι Μάιο, αναφερόμενος στις εκλεκτικές συγγένειες της Λέγκας με τα ακροδεξιά κόμματα και τις χώρες του Βίζεγκραντ. 

Ανένδοτος ο Σαλβίνι

Όμως, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης υπεραμύνθηκε της οδηγίας του ισχυριζόμενος ότι είναι «αναγκαία και πέρα για πέρα νόμιμη γιατί υπαγορεύεται από την έκτακτη ανάγκη ενός επικείμενου κινδύνου».
Πηγές του υπουργείου του δε επισήμαναν πως το άρθρο 12 του κανονισμού για την μετανάστευση προβλέπει ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολεμικά πλοία για να συνδράμουν τη δράση της αστυνομίας σε θαλάσσιες επιχειρήσεις». Επίσης ότι το άρθρο 11 επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες «που πηγάζουν από τα αναγκαία μέτρα για τον ενιαίο συντονισμό των ελέγχων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ιταλίας». 
Για το μέγαρο του Βιμινάλε (υπουργείο Εσωτερικών) ο κίνδυνος προέρχεται από την πιθανότητα «εισβολής» εκατοντάδων ισλαμιστών μαχητών από τη Λιβύη εν μέσω των άνω των 800.000 προσφύγων, που ενδέχεται να εγκαταλείψουν άρον-άρον την εμπόλεμη χώρα. Και οι ισλαμιστές μαχητές ενδεχομένως να αποβιβασθούν στην Ιταλία, μέσω των ανθρωπιστικών αποστολών που εκτελεί το Mare Jonio, που ναυλώνεται από ιταλική ΜΚΟ. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου