Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Η ΕΕ σταθερή στη θέση της απέναντι στα Υψίπεδα του Γκολάν


Φεντερίκα Μογκερίνι

Η ΕΕ σταθερή στη θέση της απέναντι στα Υψίπεδα του Γκολάν

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
H επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, επανέλαβε ότι η στάση των Βρυξελλών απέναντι στο στάτους των Υψιπέδων του Γκολάν «δεν έχει αλλάξει», παρά την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ από το πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Τη στάση της ΕΕ απέναντι στο ζήτημα των Υψιπέδων του Γκολάν ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Η ΕΕ έχει μια πολύ απλή και σαφή θέση. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία σε κανένα από τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ από τον Ιούνιο του 1967, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με τα ψηφίσματα 242 και 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό ισχύει και για τα Υψίπεδα του Γκολάν» ανέφερε η κα Μογκερίνι.
Πρόσθεσε ότι είχε ήδη εκδώσει μια δήλωση εξ ονόματος όλων των 28 κρατών μελών που ξεκαθάρισαν τη στάση τους στο ζήτημα.
Σύμφωνα με τη Μογκερίνι, πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία, εξέφρασαν την κοινή θέση της ΕΕ σχετικά με το θέμα σε κοινή συνάντηση.
Τον περασμένο μήνα, η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι η ΕΕ ήταν αντίθετη με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ πάνω στα Γκολάν, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ακολουθήσουν την πολιτική αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου