Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Πρόωρη εξόφληση προς ΔΝΤ προαναγγέλλει ο Τσακαλώτος

Πρόωρη εξόφληση προς ΔΝΤ προαναγγέλλει ο Τσακαλώτος

Την αισιοδοξία του ότι τη Δευτέρα θα εκταμιευτεί το ένα δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, μετά τη θετική εισήγηση των θεσμών, εξέφρασε ο Ευκλ. Τσακαλώτος
EUROKINISSI

Πρόωρη εξόφληση προς ΔΝΤ προαναγγέλλει ο Τσακαλώτος

  • A-
  • A+
Την πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα συμμετέχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 14 Απριλίου.
Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη (94.5)», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε «βεβαίως» στο ερώτημα αν η χώρα σκέφτεται να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.
Πρόσθεσε ότι ένα τμήμα των δανείων, περίπου 3,5- 4 δισ. ευρώ, έχει επιτόκιο στο επίπεδο του 5%, όταν η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν, θα μπορούν κατά τον υπουργό να οδεύσουν σε μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Εξάλλου, στο άτυπο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στο Βουκουρέστι δόθηκε το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης περίπου 1 δισ. ευρώ απ' τα κέρδη των ομολόγων και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνηγόρησε σε μια πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ.
Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε και για την ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία, λέγοντας ότι «δεν θα αργήσει», σημειώνοντας ότι η ρύθμιση αυτή «δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».
«Για τις 120 δόσεις ποτέ δεν είπα ότι θα είναι χαμηλά ο πήχης, αλλά ότι πρέπει να κάνουμε ένα έξυπνο σύστημα, όπου μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη (...) γιατί παλαιότερα έμπαιναν σε τέτοια συστήματα κι άνθρωποι που είχαν χρήματα. Πρέπει να προστατέψουμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και τους καλοπληρωτές» είπε και διευκρίνισε ότι οι 120 δόσεις δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, «απλώς οι θεσμοί κοιτάζουν με το ένα μάτι μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής, στην οποία θεωρούν, όχι τελείως αδίκως, ότι στην Ελλάδα υπήρχε μια χαλαρότητα τα τελευταία 30-40 χρόνια».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η θέση του παραμένει ίδια, «κάθε πράγμα στον καιρό του».
«Η δική μου θέση είναι η ίδια που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, αν με ρωτούσατε αν θα μειωθούν οι συντάξεις. Τότε έλεγα κάθε πράγμα στην ώρα του και τελικά δεν μειώθηκαν οι συντάξεις. Δεν είναι της ώρας. Η κυβέρνηση σε όλα αυτά διαπραγματεύεται, νομίζω με καλό τάιμινγκ, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, και προφανώς ακούει την κοινωνία όταν λέει ότι θα ήταν πολύ προβληματική μια μείωση του αφορολόγητου».
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε παράλληλα, ότι όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου σχήματος για την προστασία της α' κατοικίας «θα δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα».
Τέλος, επανέλαβε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα κονδύλι 3,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, που θα αξιοποιηθεί με μια ισορροπία, τόσο για την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, όσο και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου