Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

«Ήταν κοινό μυστικό»: Πρόσφυγες και εκπρόσωποι μιλούν για τη φήμη για άνοιγμα των συνόρων


Πρόσφυγες και μετανάστες στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης.

«Ήταν κοινό μυστικό»: Πρόσφυγες και εκπρόσωποι μιλούν για τη φήμη για άνοιγμα των συνόρων

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Πώς έφτασε η φήμη στα αυτιά των προσφύγων η φήμη περί ανοίγματος των συνόρων και εδώ και πόσο καιρό διακινούνται οι σχετικές πληροφορίες; Το γνώριζαν οι ελληνικές Αρχές και τι ώθησε τους πρόσφυγες σε αυτήν τη συντονισμένη δράση; Το Sputnik βρέθηκε σήμερα στον Σταθμό Λαρίσης και μεταφέρει τα όσα έχουν να μοιραστούν οι συγκεντρωμένοι στις ράγες.
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει, από χθες, η υπόθεση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έπειτα από φημολογία περί ανοίγματος των βόρειων συνόρων της χώρας, θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. 
Σήμερα, ξέσπασε νέος γύρος επεισοδίων στα Διαβατά στη Θεσσαλονίκη — μετά και τη χθεσινή ένταση μεταξύ των προσφύγων και των αστυνομικών — ενώ πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν, νωρίτερα, στον Σταθμό Λαρίσης, πραγματοποιώντας κατάληψη στις σιδηροδρομικές γραμμές και αναγκάζοντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να προχωρήσει σε διακοπή των δρομολογίων. 
Πρόσφυγες από το σημείο μίλησαν στο Sputnik, εξηγώντας γιατί θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, ενώ δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της συριακής κοινότητας στην Ελλάδα, Σλίμπι Αϊμάν, τονίζοντας ότι οι ελληνικές Αρχές ήταν ενήμερες για την όλη κατάσταση, προτού τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο.
«Είχαμε ειδοποιήσει παντού»
Ο εκπρόσωπος συριακής κοινότητας Ελλάδας εξήγησε ότι η φήμη περί ανοίγματος των συνόρων κυκλοφορεί εδώ και 2 μήνες, σημειώνοντας ότι υπήρχε επίσης η φημολογία ότι οι πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί στη Γερμανία. «Ήταν κοινό μυστικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και επισημαίνει: «Έχουμε ειδοποιήσει παντού, οι Αρχές ήξεραν ότι θα γίνει αυτό το πράγμα. Ή δεν το πήραν στα σοβαρά ή είχαν άλλα σχέδια». 
«Δεν έχω καμία τύχη στην Ελλάδα»
Ο Ντουλκαρίμ είναι από το Ιράκ και βρίσκεται για 6,5 μήνες στην Ελλάδα. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Ομόνοια, μαζί με άλλους πρόσφυγες, πληρώνοντας ο ίδιος για το ενοίκιο, όπως λέει. Άλλα τα χρήματα που του απομένουν δεν είναι πολλά, σημειώνει, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι δεν έχει καμία τύχη στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί, μάλιστα, απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες για το άσυλο, αλλά δεν παίρνει καμία απάντηση.
«Ίσως υπάρξει κάποια απάντηση το 2025», λέει και συνεχίζει: «Αν περιμένω τόσο πολύ, δεν έχω καμία τύχη. Δεν είμαι ο μόνος, υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι, κάποιοι περιμένουν έως και πέντε χρόνια».
Όσο για τη συγκέντρωσή τους στον Σταθμό, ο Ντουλκαρίμ λέει ότι οι πρόσφυγες όλοι μαζί, ενωμένοι, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση: «Να μας απαντήσει γιατί δεν μας δίνουν την ευκαιρία να ζήσουμε εδώ».
«Αν δεν υπάρχει καμία τύχη εδώ, αφήστε μας να φύγουμε», λέει.
«Δεν είμαστε εδώ για να σταματήσουμε τα δρομολόγια των τρένων (…), θέλουμε να πάμε στη Θεσσαλονίκη, αυτό θέλουμε μόνο», συμπληρώνει, αν και γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.
«Το ακούσαμε έξω, στον δρόμο, από πολλούς ανθρώπους, ότι οι πρόσφυγες αποφάσισαν να φύγουν από τη χώρα, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσους πολλούς ανθρώπους», αναφέρει ακόμη, μιλώντας για το πώς πληροφορήθηκε ο ίδιος για τα περί ανοίγματος των βόρειων συνόρων της χώρας.
Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού — Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, και αναφερόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί από χθες έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, σημείωσε ότι έπεσαν «θύματα παραπληροφόρησης».
Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα», εκφράζοντας την εκτίμηση πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί «μέχρι το βράδυ, το πολύ αύριο το πρωί».
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, οι πρόσφυγες στον Σταθμό Λαρίσης, άρχισαν να μεταφέρονται με πούλμαν πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνταν.
Οι ίδιοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στον Σταθμό Λαρίσης, από το βράδυ της Πέμπτης και προέβησαν σε αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών, όταν εμποδίστηκε η μετάβασή τους στη Θεσσαλονίκη.
«Αν ήμουν στη Γερμανία ή στην Ολλανδία, σε 6 μήνες θα μου είχαν δώσει σπίτι»
Ο Μοχάμεντ Ασμάν είναι από τη Συρία και έφτασε στην Ελλάδα πριν από 3 μήνες.
Μιλώντας για τη φήμη που όπως φαίνεται κυκλοφορούσε εδώ και καιρό, λέει ότι πρόσφυγες από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στον Σταθμό Λαρίσσης, γιατί ακουγόταν «ότι έχουν ανοίξει τα σύνορα και θα τους υποδεχτεί η Γερμανία». Συγκεκριμένα, όπως λέει, έχει διακινηθεί η φήμημ μέσω Facebook, ότι αν μαζευτούν πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα, αυτά θα ανοίξουν.
Ο Μοχάμεντ, αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, παρατηρεί ότι εάν είχε φύγει για τη Γερμανία ή την Ολλανδία, μέσα σε 3-4 μήνες θα είχε και την άδεια παραμονής και μέσα σε 6 μήνες θα τού είχαν δώσει και σπίτι.
Πάντως, ευχαριστεί την Ελλάδα και μέχρι τελευταία στιγμή διατηρεί τη διάθεσή του για χιούμορ. 
«Το τελευταίο πράγμα που πεθαίνει είναι η ελπίδα. Αλίμονό σου εάν την πεθερά του τη λένε Ελπίδα», λέει αστειευόμενος στην κάμερα του Sputnik. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου