Δεν έχε τέλος ο πόλεμος ΗΠΑ-Τουρκίας, με Αμερικανούς Αξιωματούχους να στέλνουν συνεχώς τελεσίγραφα στην Άγκυρα.
Oι S-400 μπορεί να γίνουν η αρχή του τέλους για τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ πριν λίγες ώρες, η Ουάσινγκτον έριξε βόμβα-μεγατόνων.
Ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Σιτιλίδης έκανε δηλώσεις πριν λίγο, οι οποίες θα τινάξουν στον αέρα το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου: ¨Αν η Άγκυρα παραλάβει τους S-400, F-35 δεν παραδίδονται¨. Ο σύμβουλος εξέφρασε και οικονομική απειλή λέγοντας πως ¨Ο Τραμπ μίλησε σίγουρα και καθαρά πως θα τιμωρήσει οικονομικά την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να το αντέξει αυτό. Μπορεί να υποχρεωθεί να προσφύγει στο ΔΝΤ.
Ο Τζον Σιτιλίδις-στρατηγικός αναλυτής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, απάντησε στις ερωτήσεις της Ντιλγκέ Τιμοτς στην Φωνή της Αμερικής, σχετικά με την συνεχιζόμενη κρίση S-400 μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, για την κατάσταση με τα F-35, όπως και γι το θέμα του οικονομικού εμπάργκο.
Ο Σιτιλίδης σχετικά με το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας είπε πως ¨Αμερική και Τουρκία και από πολλές πλευρές η συμμαχία του ΝΑΤΟ και η Τουρκία, για να πετύχουν τους στόχους τους, φαίνεται να παίρνουν αποκλίνοντες δρόμους. Παρατηρώντας τις διμερείς σχέσεις, βλέπουμε πως οι στόχοι και οι αξίες της Αμερικής και της Τουρκίας κλιμακωτά διαφοροποιούνται. Ιδιαίτερα στην Αν. Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή έχουν διαφορετικούς στόχους…Δεν έχω καμία ιδέα το τι θα κάνει ο ΠτΔ Ερντογάν ή η κυβέρνηση του. Και νομίζω πως κανείς δεν έχει ιδέα, αναφέρουν τα tourkikanea
Μερικά τμήματα από το ρεπορτάζ έχουν ως εξής :
Βλέπετε κάποια απειλή κυρώσεων από την Αμερική προς την Τουρκία;
–Αυτό που είδα είναι μια κατάσταση που θα επηρεάσει αρνητικά περισσότερο την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Ως εξής, η κυβέρνηση Τραμπ είναι σκέφτεται σοβαρά να τερματίσει την συμφωνία για τα F-35 με την Τουρκία. Στην βάση στην Αριζόνα στάλθηκαν τρία αεροσκάφη, Η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων συνεχίζεται, αλλά αυτά τα αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν στην Τουρκία. Και αν η Άγκυρα πραγματώσει την συμφωνία για τους S-400 δεν νομίζω πως θα παραδοθούν.
Στην παγκόσμια αλυσίδα προμήθειας των F-35 θα υπάρξουν προβλήματα, διότι πολλά τμήματα του αεροσκάφους παράγονται από κοινού. Αν ακυρωθεί η παραγωγή των τμημάτων αυτών στην Τουρκία, θα αναζητηθούν άλλα κέντρα παραγωγής σε άλλα σημεία του κόσμου και έτσι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και οικονομικές απώλειες.
Άραγε η Ουάσιγκτον όπως έκανε και με την άδικη φυλάκιση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα, θα πάρει και άλλα οικονομικά μέτρα κατά της Άγκυρας;
– Ο Τραμπ μίλησε σίγουρα και καθαρά πως θα τιμωρήσει οικονομικά την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να σηκώσει τέτοιου είδους κυρώσεις. Αν μπει επίσημα σε ύφεση, μπορεί να υποχρεωθεί να προσφύγει στο ΔΝΤ για να πάρει δάνειο να σώσει την οικονομία. Ένας πληθωρισμός εκτός ελέγχου, μια ανεξέλεγκτη ανεργία και μια σοβαρή κρίση χρέους βρίσκεται στην θύρα σας. Κατά την γνώμη μου η Τουρκία βρίσκεται στην πλέον αδύναμη οικονομικά θέση εδώ και 20 έτη.
-Για αυτό κατά την γνώμη μου ο κύριος Ερντογάν πρέπει να προσέξει πολύ, διότι δημιουργεί καταστροφή στην τουρκική οικονομία, όταν για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό, υποδαυλίζει στον τουρκικό λαό την αντίθεση στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.
Tην ίδια στιγμή, υπάρχει οργή στην Άγκυρα, καθώς η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ & Ισραήλ, ανησυχούν τους γείτονες, οι οποίοι ισχυρίζονται πως στόχος είναι να διαλυθεί η Τουρκία!
Οι Τούρκοι αναφέρονται στο νομοσχέδιο που αποκάλυψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, με τίτλο «Νόμος για την προώθηση της εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια και στην Ανατολική Μεσόγειο» που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ και των Ρεπουμπλικανών, Μάρκο Ρούμπιο.
Μέσα από το νομοσχέδιο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες που γίνονται από την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων. Ταυτόχρονα, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία και τη Ρωσία σε σχέση με τους πυραύλους S-400 και τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, προειδοποιώντας μάλιστα για κυρώσεις εναντίων των δύο χωρών.
Άρση εμπάργκο όπλων και στρατιωτική βοήθεια σε Κύπρο και Ελλάδα
Σχετικά με το εμπάργκο όπλων, το νομοσχέδιο αναφέρει πως η απαγόρευση όπλων προς την Κύπρο αποσκοπούσε στο να διευκολύνει την επανένωση του νησιού. Ωστόσο, διευκρινίζει πως στην κατεχόμενη Κύπρο βρίσκονται 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες με αριθμό αμερικάνικων όπλων.
Παράλληλα, υπενθυμίζει πως λόγω του εμπάργκο, η Κυπριακή Δημοκρατία επιδίωξε στο παρελθόν να αποκτήσει οπλικά συστήματα από άλλα κράτη όπως η Ρωσία, φωτογραφίζοντας τα S-300 επί διακυβέρνησης Κληρίδη.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η άρση του εμπάργκο θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, βοηθώντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κύπρου από άλλες χώρες για στρατιωτικό υλικό που σχετίζεται με την άμυνα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται χώρες που εγείρουν προκλήσεις στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο».
Προσχώρηση σε ΝΑΤΟ και στρατιωτικά κονδύλια
Επιπλέον, εξηγεί πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για μια συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα και την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».
Οι δύο γερουσιαστές προτείνουν παράλληλα να εγκριθεί κονδύλι ύψους 2.000.000 δολαρίων για Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, σχετικά με Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET). Προτείνουν παράλληλα, να εγκριθεί κονδύλι 3.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ για εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου