Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Άγνωστο αν οι εξαγγελίες Τσίπρας έχουν λάβει την έγκριση των δανειστών»


Τσίπρας - Τσακαλώτος, Συνέντευξη Τύπου, Ζάππειο

«Άγνωστο αν οι εξαγγελίες Τσίπρας έχουν λάβει την έγκριση των δανειστών»

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
To βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία σειρά φοροελαφρύνσεων και παροχών, αρχής γενομένης από το 2019 και το 2020. Άγνωστο αν έχουν λάβει την έγκριση των δανειστών.
Στον αστερισμό των μέτρων ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης, κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, την καταβολή 13ης σύνταξης, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, αλλά και την περικοπή των φορολογικών συντελεστών σε εισφορά αλληλεγγύης και επιχειρήσεις.
Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, «είναι ασαφές αν οι δανειστές, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα για τον τρίτο γύρο της μεταμνημονιακής εποπτείας, έχουν εγκρίνει αυτές τις παροχές».
Όπως υπενθυμίζεται, παράλληλα, στο επίμαχο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εμφάνιση πρωτογενών αποτελεσμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Το Reuters σημειώνει δε, ότι τις προσεχείς ημέρες, η Αθήνα θα καταθέσει το ποσό των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, μία κίνηση η οποία λειτουργεί ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης, ότι η θητεία του κ. Τσίπρα ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει να καταστεί και πάλι το πρώτο κόμμα.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, «έχουμε εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, ενώ όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους, αλλά τους υπερβαίνουμε κιόλας».
Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε μεγάλο βάρος της κρίσης, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα της θετικής πορείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου