Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Διπλωματικές πηγές: Πολύ πιθανό να λάβει η ΕΕ μέτρα κατά της Τουρκίας στο μέλλον


Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διπλωματικές πηγές: Πολύ πιθανό να λάβει η ΕΕ μέτρα κατά της Τουρκίας στο μέλλον

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Από τη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου, εστάλη μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της. Τι είδους μέτρα θα μπορούσε να εξετάσει η ΕΕ κατά της Άγκυρας.
Αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, ζήτησαν από τους ευρωπαίους εταίρους ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά την Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές, ανέφεραν σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ότι είναι πολύ πιθανό η ΕΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου. Ανέφεραν ότι δεν επεκτάθηκε η συζήτηση για τυχόν αντίμετρα κατά τη χθεσινή σύνοδο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία».
«Στις επόμενες Συνόδους, του Μαΐου και του Ιουνίου, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες και όχι να κάνει μονομερείς ενέργειες. Ανέδειξα τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε «εγώ είμαι Κύπριος», σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι η ΕΕ, στέκεται ενωμένη με την Δημοκρατία της Κύπρου «και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε από την πλευρά του, ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να εξασφαλίσει τις αξίες της, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία χωρίς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου