Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Τουρκία: «Σταματήστε τις προκλήσεις στη Κύπρο» – «Πιθανή μια σύγκρουση στην Α. Μεσόγειο»!


Στοπ στις κινήσεις των Τούρκων φαίνονται παρασκηνιακά να βάζουν οι ΗΠΑ, μιας και όπως φαίνεται δεν έχουν συμφωνήσει καίρια ζητήματα στην περιοχή αυτή.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους Francis Fannon στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αποθαρρύνει σθεναρά οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να κλιμακώσει εντάσεις, όπως η τουρκική εταιρεία η οποία ξεκίνησε για να υλοποιήσει  γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ).
Η ενεργειακή διπλωματία και το νέο γεωπολιτικό τοπίο στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο, ήταν τα θέματα της Συνόδου Κορυφής Επενδύσεων EastMed της Νέας Υόρκης που διοργανώθηκε από το «Economist».
Ο Fannon επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ, ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα στην Κύπρο για την ανάπτυξη των πόρων της εντός της ΑΟΖ της ότι θα πρέπει οι πόροι αυτοί  να κατανεμηθούν δίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν «ενέργειες»  θεωρώντας ως καταλύτη τον διάλογο στο όλο θέμα.
Ο ίδιος  εξήγησε τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για τις ΗΠΑ και την ανάγκη να δημιουργηθεί  και να εδραιωθεί μια ισχυρή συμμαχία στην περιοχή. Είπε επίσης ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο και τις  χώρες της Α.Μεσογείου οφείλονται  στη βελτίωση των ενεργειακών εξελίξεων.

Επίσης τόνισε ότι η ενέργεια θα μπορούσε να είναι ένας καταλύτης πιθανών  συγκρούσεων, δίνοντας το παράδειγμα της εξαγωγής των πηγών ενέργειας από κοινού,  της Ιορδανίας,  του Ισραήλ και της Αιγύπτου, το οποίο όπως είπε  ο ίδιος ήταν κάτι αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια.
Αναφερόμενος στις νέες ενεργειακές ανακαλύψεις, είπε ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει πλέον ένας ασφαλής πάροχος ενέργειας προς την Ευρώπη, ενώ για τους διαδρόμους μεταφορών, η ίδια η αγορά θα αποφασίσει για το ποια είναι η καλύτερη.
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακοτρύπης παρουσίασε στο συνέδριο τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου για μια εναλλακτική διαδρομή και πηγή εφοδιασμού τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για άλλες διεθνείς αγορές.
Είπε ότι οι χώρες της περιοχής έψαχναν μαζί τρόπους για τη μείωση των τεχνικών, οικονομικών και πολιτικών κινδύνων, προκειμένου να κερδίσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταλύτης όλων των προσπαθειών ήταν η δημιουργία του  αγωγού φυσικού αερίου East Med.
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου. Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου διαβλέποντας αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που γίνει πράξη.
Το τουρκικό γεωτρύπανο απέπλευσε γύρω στις 9 το πρωί της Παρασκευής από την Αττάλεια και πήρε πορεία προς το σημείο όπου εκδόθηκε και σχετική NAVTEX από την Τουρκία.
Συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά σκάφη SIEM KORKUT, SIEM ALTAN και SIEM SANCAR.
Ανώτατες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην συγκεκριμένη γεώτρηση, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται επί του παρόντος για επίλυση του κυπριακού.
Το ζήτημα του Fatih συζητήθηκε εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες του AlphaNews.live και στην κλειστή συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη. Οι εξελίξεις τρέχουν και όλα  τα σενάρια πλέον είναι  ανοικτά στην περιοχή της Α.Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου