Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Τα διαβόητα “Δικαστήρια της Αμάσειας” που δημιουργήθηκαν για την μαζική εξόντωση της Ελληνικής ελίτ του Πόντου

Τα διαβόητα “Δικαστήρια της Αμάσειας” που δημιουργήθηκαν για την μαζική εξόντωση της Ελληνικής ελίτ του Πόντου

Αξίζει να δούμε μια λιγότερο γνωστή ιστορία που αφορά τηδημιουργία “ειδικών” δικαστηρίων που οργανώθηκαν από το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα με σκοπό τη νομιμοφανή εξόντωση των εξεχόντων προσωπικοτήτων του Πόντου κατά τη τελευταία φάση της Γενοκτονίας.
Με τον όρο Ποντιακή ή Ελληνική Γενοκτονία, εννοούμε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τη περίοδο 1914-23 και οδήγησαν σε αφανισμό του ελληνικού στοιχείου της Μικράς Ασίας, μέσω μαζικών εκτελέσεων, πορειών θανάτου, καταναγκαστικών έργων και εκτοπίσεων. Οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς κυμαίνονται μεταξύ 380,000 και 750,000 ανθρώπων.
Η Γενοκτονία εξελίχθηκε σε φάσεις ξεκινώντας από το 1914-15 και τις πρώτες διώξεις που ακολούθησαν την ήττα της Τουρκίας στο πόλεμο με τη Ρωσία και κορυφώθηκαν με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις ανταλλαγές πληθυσμών.
Μια άγνωστη στο ευρύ κοινό πτυχή της Γενοκτονίας των Ποντίων, έχει να κάνει με τα τουρκικά “ειδικά” δικαστήρια της Αμάσειας που συστάθηκαν με σκοπό τη νομιμοφανή εξόντωση των σημαντικών ελληνικών προσωπικοτήτων του Πόντου και έλαβαν χώρα στην ομώνυμη πόλη.
Ο σκοπός των δικαστηρίων ήταν οι συνοπτικές καταδίκες της ελληνικής ελίτ του Πόντου με σκοπό την εξολόθρευση εκείνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντική απειλή για τη νεοσύστατη Τουρκία. Η επιλογή της Αμάσειας στα βάθη της Ανατολίας για τη διεξαγωγή των δικών, είχε ως σκοπό αυτές να μείνουν μακριά από τα μάτια της κοινής γνώμης.

https://www.ptisidiastima.com/the-story-of-the-amasya-trials/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου