Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Θα μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα

Θα μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Θα μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα

  • A-
  • A+
Ανάσα θα δώσουν στους ασθενείς, που κατά την τελευταία δεκαετία πληρώνουν συνεχώς από την τσέπη τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα, δύο τροπολογίες του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκαν χθες.
Η πρώτη προβλέπει τη μείωση στο μισό της συμμετοχής των ανθρώπων στην αγορά των απαραίτητων για την υγεία τους φαρμάκων από τη στιγμή που κλείνει η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η δεύτερη αφορά τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στην αγορά γενόσημων φαρμάκων.
Η νέα αποζημιωτική πολιτική της κυβέρνησης έχει στόχο να μειώσει την επιβάρυνση των πολιτών από τη μετακύλιση στους ασθενείς της φαρμακευτικής δαπάνης που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων (2008-2015). Η συμμετοχή των ασθενών, όπως έχει προσδιορίσει στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Υγείας, από 9% το 2009 προσέγγισε το 30% το 2016.
Εχει προηγηθεί η νέα, πρόσφατα ψηφισθείσα τιμολογιακή πολιτική με στόχο την ευθυγράμμιση των τιμών προκειμένου να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές των ασύδοτων τιμολογήσεων φαρμάκων την προ μνημονίων εποχή, δημιουργώντας στρεβλώσεις, και των οριζόντιων μειώσεων την περίοδο των μνημονίων, που διατήρησαν τις στρεβλώσεις.
Οσον αφορά την πρώτη τροπολογία, προμηνύει τον περιορισμό κατά το ήμισυ του ήδη θεσμοθετημένου ποσοστού συμμετοχής των ασθενών (10% και 25%) από τη στιγμή που καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ετσι, το 25% θα περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία, την οποία ενεργοποίησε ο Ανδρέας Ξανθός στην κατεύθυνση της διαµόρφωσης µιας νέας πολιτικής φαρµάκου από το 2016. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει αναλάβει να επιτύχει «εκπτώσεις» από τους προµηθευτές για τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ως «µονοπώλιο» διαθέτει διαπραγµατευτικό πλεονέκτηµα.
Ολα τα ευρωπαϊκά συστήµατα υγείας διαθέτουν επιτροπή διαπραγµάτευσης, η οποία αγοράζει εκ µέρους τους µαζικά κάθε φάρµακο σε χαµηλότερη τιµή από αυτήν µε την οποία κυκλοφορεί στο λιανικό εµπόριο, γεγονός κρίσιµο όσον αφορά τις πανάκριβες καινοτόµες θεραπείες.
Οσον αφορά τα γενόσημα φάρμακα, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας με απόφασή του να μειώνει το ποσοστό της προβλεπόμενης συμμετοχής του ασθενούς.

Αλλες τροπολογίες

Την αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των γιατρών και όχι μόνο των εντατικολόγων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝ), όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, προβλέπει άλλη τροπολογία που ψηφίστηκε χθες.
Επιπλέον, τροπολογία εξαιρεί τις Κυριακές από τη λειτουργία των φαρμακείων αλλά και τις αργίες (25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, 15 Αυγούστου, 25 και 26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά, 28η Οκτωβρίου, Αγίου Πνεύματος, ημέρα γιορτής του πολιούχου αγίου της πόλης και ημέρα απελευθέρωσης της πόλης), οπότε θα παραμένουν κλειστά και θα εξυπηρετούν το κοινό μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία.
Τέλος, τροπολογία κυρώνει την από 26/4/2019 τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου