Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Διαφορετικές απόψεις για τις ευθύνες της ήττας


Διαφορετικές απόψεις για τις ευθύνες της ήττας


Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης - Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Διαφορετικές απόψεις για τις ευθύνες της ήττας

    Στον ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι αποδίδουν την εκλογική αποτυχία στις μνημονιακές πολιτικές, όμως υπάρχουν και αυτοί που μιλούν για λάθη στην επικοινωνία και στην πολιτική τακτική.
    Δύο απόψεις έχουν εκφραστεί ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα της προηγούμενης Κυριακής αναφορικά με το τι πήγε λάθος. Η μία άποψη θεωρεί βασική αιτία της ήττας το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες κόστισαν στον κόσμο, και παράλληλα υποστηρίζει πως τα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας που εφαρμόζονται σταδιακά από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο δεν εμπεδώθηκαν επαρκώς από τους πολίτες. Μια άλλη άποψη, που εκφράζεται από λιγότερα στελέχη, αναφέρεται σε ζητήματα επικοινωνιακής και πολιτικής τακτικής.
    «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία ήττα σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία στρώματα. Εδώ δεν κατορθώσαμε να αναδείξουμε τι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, άμεσα και έμμεσα, γι’ αυτά τα μεσαία στρώματα», είπε χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ News 247. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής τού έκανε ερωτήματα διαβάζοντας «Εφ.Συν.» και ειδικότερα το χθεσινό ρεπορτάζ για τις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
    Στο θέμα, λοιπόν, που θίξαμε από την εφημερίδα περί επικοινωνιακού «φουσκώματος» της σκανδαλολογίας από κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα, ο κ. Σκουρλέτης συμφώνησε, λέγοντας ότι «κακώς υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες προσπάθησαν εν τοις πράγμασι να υποκαταστήσουν τον ρόλο της Δικαιοσύνης.
    Αυτό λοιπόν ο αντίπαλος το αξιοποίησε τα μάλα. Ηταν λάθος». Σε ερώτημα περί υπεροψίας από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Μπορεί να χάθηκε ορισμένες φορές το μέτρο, μπορεί να υπήρξαν άστοχες δηλώσεις, αλλά νομίζω -και αυτό αφορά πρώτα από όλα τον πρωθυπουργό, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών μας- ήταν άνθρωποι οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στους πολίτες, τους δέχτηκαν, μίλησαν, γύρισαν όλη την Ελλάδα. Μόνο αλαζονεία δεν δείχνει κάτι τέτοιο».
    Από την πλευρά του, μιλώντας χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παραδέχτηκε ότι κανείς στο κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε προβλέψει ήττα με τόσο μεγάλη διαφορά.
    «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος και αποφασισμένος να υπερασπιστεί ιδέες και προγράμματα. Εχουμε τη δυνατότητα να καταφέρουμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα», ενώ αρνήθηκε πως υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων γύρω από τον πρωθυπουργό για την ήττα.

    Παρέμβαση Κοτζιά

    Τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ανέλυσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορεί να χάνεις με 9,5% και να λες ότι δεν συμβαίνει τίποτα» και εκτίμησε πως σημαντική «αιτία για το ποσοστό που αντικρίσαμε την Κυριακή το βράδυ είναι η αποχή κόσμου προερχόμενου από την παλιά Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω αυτή η απόφασή τους να ήταν μόνο ένα μήνυμα διδαχής απέναντι σε όλους μας. Ελπίζω να βρούμε τον τρόπο να τους κινητοποιήσουμε. Εχει μεγάλη σημασία ο Αλέξης ο Τσίπρας και το επιτελείο του να πείσουν αυτό το κομμάτι του κόσμου να εγκαταλείψει τη θέση της αποχής και να συνδράμουν ενεργά στη μάχη».
    «Χρειάζεται αλλαγή ρότας», υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς, έκανε λόγο για φαινόμενα «αλαζονείας» και ζήτησε «να πάνε στην άκρη ορισμένοι που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό! Μόνο ο λαός έκανε λάθος; Αυτοί που έκαναν λάθος εκτιμήσεις δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα».
    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποδόμησε την άποψη που εξέφρασαν ορισμένοι πως δήθεν έφταιξε και η Συμφωνία των Πρεσπών για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι «μύθος», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλύτερα σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας από άλλες περιφέρειες στη χώρα, σημειώνοντας τα αποτελέσματα της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Κοζάνης, όπου η μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας.
    Στο επίκεντρο της κριτικής που άσκησε ο Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε και ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο υποστήριξε ότι έπρεπε να είχε αποχωρήσει «συντεταγμένα και πολύ νωρίτερα» από την κυβέρνηση, όπως επίσης «συντεταγμένα και πιο νωρίς» έπρεπε να γίνει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά.

    Αποχώρηση Μεγαλοοικονόμου

    Μέσα σε όλα είχαμε χθες και την αποχώρηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ της βουλευτίνας -προερχόμενης από την Ενωση Κεντρώων- Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου. «Φεύγω γιατί κάποιος είπε “τώρα δεν σε έχουμε ανάγκη, είμαστε 152”», δήλωσε σε συνέντευξή της χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
    Κληθείσα να σχολιάσει εάν είχε θέσει όρους για το ψηφοδέλτιο στη Β’ Πειραιά, τους οποίους δεν δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μεγαλοοικονόμου απάντησε: «Δεν έβαλα κανέναν όρο». Ακόμη, επέμεινε ότι η απόφασή της δεν έχει καμία σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου