Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Ο Μαδούρο διώχνει δεκάδες αξιωματικούς από τον Στρατό της Βενεζουέλας μετά το πραξικόπημα


O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπεζ (αριστερά) και τον διοικητή Στρατηγικών Επιχειρήσεων Ρεμίτζιο Σεμπάγιο (δεξιά)

Ο Μαδούρο διώχνει δεκάδες αξιωματικούς από τον Στρατό της Βενεζουέλας μετά το πραξικόπημα

© AP Photo / Miraflores Press Office / Jhonn Zerpa
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (174)
 0  0  0
Σημαντικές αλλαγές στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων έφερε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος την περασμένη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση Μαδούρο εκδιώκει από το στράτευμα ή μειώνει τον βαθμό σε δεκάδες στρατιωτικούς.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, υπέγραψε διάταγμα για την μείωση του βαθμού είτε την απομάκρυνση δεκάδων αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων των υψηλόβαθμων, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας λόγω της συμμετοχής τους σε πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την Gaceta Oficial, την οποία επικαλείται τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός, τα μέτρα αυτά επηρέασαν τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών SEBIN, στρατηγού Μανουέλ Φιγκέιρα, πέντε στρατηγούς, τέσσερις συνταγματάρχες, τέσσερις λοχαγούς, έξι υπολοχαγούς και 35 λοχίες.
Ο κ. Λιτς Σάντσεζ από την Εθνική Φρουρά της Βενεζουέλας, ο οποίος κατά τους τελευταίους μήνες ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που αποτάσσονται από το στράτευμα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Χουάν Γκουάιδο έκανε άλλη μια προσπάθεια να ανατρέψει τον συνταγματικά εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο, καλώντας τους πολίτες της Βενεζουέλας και τον Στρατό να βγουν στους δρόμους και να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ωστόσο, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι οι διοικητές όλων των περιφερειών και ζωνών άμυνας επιβεβαίωσαν την πλήρη πίστη τους στις νόμιμες αρχές της χώρας.
Στις 30 Απριλίου, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι τα θεσμικά όργανα της Βενεζουέλας πρέπει να υποστηρίξουν τον Γκουάιδο, προκειμένου να απαλλαγούν από τις επιβληθείσες κυρώσεις.
Εν μέσω των γεγονότων που το Κάρακας χαρακτήρισε ως αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» σε σχέση με τη Βενεζουέλα, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει σε μια ειρηνική πολιτική μετάβαση.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές της και ήδη επεξεργάζεται μια σειρά από νέες δέσμες κυρώσεων που στοχεύουν την Αβάνα και τη Μόσχα για τις «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητές τους στη Βενεζουέλα, ανέφερε ο ιστότοπος Free Beacon, επικαλούμενος τον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ Έλιοτ Έιμπραμς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου