Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η Άγκυρα λόγω της ασταμάτητης κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας και τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η λίρα κατά το τελευταίο έτος, με το κορύφωμα να πλησιάζει εφόσον επιβληθούν οι αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400.
Πολιτική καθυστερημένης εκκαθάρισης των συναλλαγών σε ξένο νόμισμα ανακοίνωσε χθες η εποπτική αρχή των τουρκικών τραπεζών, στο πλαίσιο μέτρων για την ανάσχεση της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία έχει καταναλώσει μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και την έχει υποχρεώσει σε ιδιαίτερα ακριβά συναλλαγματικά swap.
Ο αρμόδιος φορέας ελέγχου των τραπεζών της Τουρκίας, BDDK, επέβαλε τη Δευτέρα καθυστέρηση διακανονισμού για αγορές FX από ιδιώτες για ποσά άνω των $100.000, κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τον έλεγχο κεφαλαίου στη χώρα, την ώρα που φαίνεται να προστατεύει την αξία του τοπικού νομίσματος.
Η ημερομηνία διακανονισμού για αγορές FX από ιδιώτες άνω των 100.000 δολαρίων – ή ισοδύναμα σε άλλα νομίσματα – θα είναι η επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο αρμόδιος φορέας, όπως αναφέρει το Crisis Monitor.
Η τουρκική βρίσκεται υπό διαρκές, ανηλεές σφυροκόπημα, από πέρυσι, με μικρά διαστήματα σταθεροποίησης, καθώς η αποστασιοποίησή της από τον δυτικό άξονα, η προσέγγιση με τη Ρωσία και η προσπάθειά του Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικήσει ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης, για τη χώρα του μέσα από ένα αποσταθεροποιητικό κρεσέντο, τον έθεσε σε ιδιότυπη διεθνή καραντίνα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εις βάρος του.
Οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα, αντιδρά σε ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας, προκειμένου να συγκρατηθεί η λίρα και να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, καταδεικνύουν την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει.
Η κατάρρευση του νομίσματος αυξάνει το ήδη υπέρογκο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας, το οποίο επηρεάζει κυρίως τις ενεργειακές εταιρίες, ενώ παράλληλα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί υπονομεύει την αξιοπιστία των τουρκικών βιομηχανιών τόσο ως προμηθευτών όσο και ως πελατών, οδηγώντας σε αύξηση κόστους πρώτων υλών, ελλείψεις, περιορισμό παραγωγής και εν τέλει μείωση εξαγωγών, λόγω της αδυναμίας ανταπόκρισης και παρά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει η διαρκής υποτίμηση του νομίσματος.
Η Άγκυρα αύξησε επίσης το φόρο σε πωλήσεις κάποιων ξένων νομισμάτων, στο 0,1% από το μηδέν που ήταν την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τους Τούρκους να μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένα νομίσματα.
Η τελευταία κίνηση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την Τρίτη, και έχει σκοπό να «συνεισφέρει στη σταθερή λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών και στην αποτελεσματική λειτουργία του δανειακού συστήματος καθώς και στην πρόληψη πιθανών κερδοσκοπικών συναλλαγών», σημείωσε ο BDDK.
Σημαίνει ότι οι αγορές συναλλάγματος άνω των 100.000 δολαρίων από ιδιώτες, θα μεταφέρονται στο λογαριασμό τους την επόμενη μέρα.
«Αυτό και παρόμοια βήματα επιδεινώνουν την αντίληψη του κινδύνου, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι κινήσεις κεφαλαίων θα περιοριστούν περαιτέρω», σημειώνει τραπεζίτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Προσθέτει ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματά της, μέσω βραχυπρόθεσμων μέτρων παρά με βήματα που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου