Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Τσίπρας: Η ΕΕ θα πρέπει να πάρει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα


Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης στη σύνοδο MED7

Τσίπρας: Η ΕΕ θα πρέπει να πάρει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα

© Φωτογραφία: PrimeMinister/Twitter
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υφίσταται συνέπειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία κατά τις κοινές δηλώσεις στο πλαίσιο της 6ης συνόδου των χωρών του Νότου της ΕΕ.
Η ΕΕ θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τις κοινές δηλώσεις στο πλαίσιο της 6ης συνόδου των χωρών του Νότου της ΕΕ στη Μάλτα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «βασικός πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».
«Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υφίσταται συνέπειες», συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι ο διάλογος.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της συνόδου, εκφράστηκε η πλήρης στήριξη των χωρών του Νότου της ΕΕ στον Νίκο Αναστασιάδη και την Κύπρο.
«Συμφωνήσαμε ότι δεν αποτελεί διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία, ούτε τα ζητήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι διμερή», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για ευρωτουρκικά ζητήματα.
Όπως πρόσθεσε, συμφωνήθηκε ότι η ΕΕ έχει έναν ισχυρό ρόλο να διαδραματίσει δίνοντας σαφή μηνύματα.
Κατά τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε εξάλλου ότι η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κύπρο και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του προκειμένου να βρεθεί μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη Βόρεια Κύπρο και δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για το ζήτημα».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, υπογράμμισε πως χρειάζεται να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στρατιώτες εκεί. 
Πριν λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Άκσοϊ, είχε δηλώσει πως οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα ξεκινήσουν σύντομα ενώ επέκρινε τη στάση της Λευκωσίας.
Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή από την Κύπρο επιβεβαίωσε ότι η Λευκωσία προχώρησε σε διψήφιο αριθμό ενταλμάτων σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή», εκτιμώντας, όμως, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», δήλωσε την Πέμπτη, το στέλεχος του κυπριακού ΥΠΕ, δίχως να κάνει περαιτέρω σχόλια, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ επικαλούμενο το κυπριακό πρακτορείο ΚΥΠΕ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα είχε αντιδράσει έντονα στις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψη του πληρώματος του «Πορθητή», τονίζοντας ότι η κίνηση «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία.
Το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής», γνωστό στα τουρκικά ως Φατίχ (Fatih), βρίσκεται αγκυροβολημένο από τις 4 Μαΐου, δυτικά της Κύπρου, 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα. Επιπλέον, ένα ακόμη τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το Γιαβούζ (Yavuz) αναμένεται να μεταβεί σύντομα στα ανατολικά της Κύπρου. Η Λευκωσία έχει τονίσει ότι και οι δύο ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου