Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Άγκυρας: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα η πρόθεση για γεωτρήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ


Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Άγκυρας: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα η πρόθεση για γεωτρήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ

© AFP 2019 / Mandel Ngan
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Τον Μάιο ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «ως Τουρκία αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Πραγματοποιούμε τη σεισμική μας έρευνα στο σημείο που θέλουμε στην υφαλοκρηπίδα και κάνουμε τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε κατά την προσεχή περίοδο».
Με μία αυστηρή ανακοίνωση σχολίασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πρόκειται για ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει. Οι σχετικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου είχαν γίνει στις αρχές Μαΐου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τον Μάιο ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «ως Τουρκία αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Πραγματοποιούμε τη σεισμική μας έρευνα στο σημείο που θέλουμε στην υφαλοκρηπίδα και κάνουμε τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε κατά την προσεχή περίοδο».
Τον Δεκέμβριο του 2017, η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία παράδοσης των συστημάτων S-400. Η τουρκική απόφαση για αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας εξαγρίωσε τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα τονίσει την ανησυχία της στην Τουρκία ότι τα συστήματα δεν συμβαδίζουν με τα στάνταρντ του ΝΑΤΟ ωστόσο η Τουρκία απέρριψε όλες τις αμφιβολίες.
Στις αρχές Ιουνίου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ενημέρωσε επίσημα την Τουρκία ότι δεν θα της επιτραπεί να παραλάβει τα αμερικανικά μαχητικά F-35 που είχε ήδη αγοράσει αν προχωρούσε με τη συμφωνία για τους S-400.
Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού είναι κυριαρχικό της δικαίωμα και απέκλεισε πιθανότητα να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τους S-400.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου