Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Τσίπρας: Απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, έχουμε σχέδιο


Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια

Τσίπρας: Απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, έχουμε σχέδιο

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Η Ελλάδα δεν κάνει βήμα πίσω, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τις εξελίξεις γύρω από τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ακόμη ότι υπάρχει σχέδιο αποτροπής για κάθε ενδεχόμενο.
Ως ένδειξη αδυναμίας και απομόνωσης στην περιοχή χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίαςο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις που βρίσκονται στο επίκεντρο. 
Σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι είναι πάντα υπαρκτό. Είναι μια πιθανότητα που ένας Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτήν την πιθανότητα, παρατήρησε.
Το προσωπικό και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα και από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, είπε, επισημαίνοντας πάντως πως αυτό δεν αρκεί, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. 
Για το ενδεχόμενο να βάλει η Τουρκία το γεωτρύπανο στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα το κάνει, διαβεβαιώνοντας, πάντως, τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει σχέδιο.
Έχουμε σχέδιο και δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να το κάνει, είπε συγκεκριμένα. 
Απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι και μόνο η εντολή στην Κομισιόν να διερευνήσει τα απαραίτητα μέτρα, είναι το μεγάλο θετικό βήμα. Όπως είπε, πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα κάνουν την άλλη πλευρά να κατανοήσει ότι μόνο να χάσει έχει.
Σημειώνεται ότι χθες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, καλώντας την Κομισιόν να υποβάλλει προτάσεις για τη λήψη «κατάλληλων μέτρων» - χωρίς καθυστέρηση - εναντίον της Άγκυρας.
Την ίδια ώρα, καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συνεδρίασε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. 
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στη σημερινή του συνέντευξη και για το συγκεκριμένο θέμα, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα, για να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Άλλωστε, όπως είπε, ο ίδιος σε όλες τις κρίσιμες στιγμές ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει το επιχείρημα του ελλείμματος της ενημέρωσης.
Σημείωσε ακόμη, ότι δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στην προεκλογική αντιπαράθεση, συνιστώντας να είναι όλοι προσγειωμένοι στα εθνικά θέματα, καθώς όπως υπογράμμισε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι πιο δυνατοί όταν είναι ενωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου