Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Πληροφορίες για εκρήξεις σε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν


Κόλπος του Ομάν.

Πληροφορίες για εκρήξεις σε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν

© AFP 2019 / Atta Kenare
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Οι πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας έναν μήνα μετά από μια επίθεση σε βάρος τεσσάρων πλοίων ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Πληροφορίες για δύο διαδοχικές εκρήξεις σε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν Press TV, επικαλούμενος το Al-Alam.
Οι εκρήξεις φέρονται να ήταν αποτέλεσμα «επιθέσεων» στα πετρελαιοφόρα, αν και δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο από ποια χώρα προέρχονταν τα πετρελαιοφόρα. 
Πηγές από το Πακιστάν φέρονται να ανέφεραν ότι τα πετρελαιοφόρα είχαν πραγματοποιήσει κλήσεις κινδύνου.
Εν τω μεταξύ, η ομάδα ασφάλειας του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας, προειδοποίησε για ένα αδιευκρίνιστο περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, συστήνοντας «εξαιρετική προσοχή», δεδομένων των εν εξελίξει εντάσεων που επικρατούν μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Όπως ανέφερε η ομάδα, διενεργείται έρευνα για το συμβάν. 
Οι πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα έναν μήνα μετά από μία ακόμη φερόμενη επίθεση σε πλοία στον Κόλπου. Στις 12 Μαΐου, τέσσερα πετρελαιοφόρα έγιναν στόχος, σε μια επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε «σαμποτάζ» από το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να καταδείξουν το Ιράν, λέγοντας ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. 
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι το Ιράν είχε επιτεθεί στα δεξαμενόπλοια για να αυξήσει την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου.
Η Τεχεράνη αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου