Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Τι είδους Δημοκρατία είμαστε;

Τι είδους Δημοκρατία είμαστε;

EUROKINISSI
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Τι είδους Δημοκρατία είμαστε;

  • A-
  • A+
Η Ελλάδα είναι, άραγε, μια συντεταγμένη δημοκρατική πολιτεία με Σύνταγμα και νόμους ή έχει ένα πολίτευμα όπως το αντιλαμβάνεται και το ορίζει ο καθένας –πολύ περισσότερο το κάθε κόμμα; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, είναι ουσιαστικό. Και έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία μετά τις ευρωεκλογές εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ήταν σοβαρή. Δεν αμφισβητείται ότι η Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Ακυρώνει, όμως, αυτό το αποτέλεσμα τη συνταγματική επιταγή για τετραετή θητεία των κυβερνήσεων;
Ακυρώνει, μήπως, αυτό το αποτέλεσμα την εντολή που πήρε η παρούσα κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015 να κυβερνήσει έως τον Σεπτέμβριο του 2019; Είναι παράνομη ή είναι συνταγματικά νόμιμη η παρούσα κυβέρνηση και η παρούσα Βουλή; Και, σε κάθε περίπτωση, ποιες εκλογές νομιμοποιούν και απονομιμοποιούν τις κυβερνήσεις; Οι ευρωεκλογές ή οι εθνικές εκλογές;
Η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται εντελώς αντιθεσμικά, αντισυνταγματικά και πλήρως αντιδημοκρατικά απέναντι στην παρούσα Βουλή και την κυβέρνηση, καθώς μετά την 26η Μαΐου δεν τους αναγνωρίζει το παραμικρό δικαίωμα, την ελάχιστη αρμοδιότητα. Μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα και η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στα σοβαρά κράτη ουδέποτε αμφισβητείται η συνέχεια των θεσμών
Σε ποιο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται, άραγε, αυτή η στάση της; Σε ποιο Σύνταγμα και σε ποιο νόμο είναι γραμμένο; Πού αλλού συμβαίνει στον πολιτισμένο κόσμο; Τα σοβαρά κράτη έχουν σοβαρές πολιτικές ηγεσίες. Σε αυτά τα κράτη ουδέποτε αμφισβητείται η συνέχεια των θεσμών. Η διαδοχή των κυβερνήσεων γίνεται ομαλά και σε αρκετές χώρες αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές, χωρίς ποτέ να αμφισβητεί κανείς στις απερχόμενες κυβερνήσεις το δικαίωμα να ασκούν πλήρως τα κυβερνητικά καθήκοντά τους μέχρι να παραδώσουν την εξουσία.
Σε αυτά τα κράτη ουδέποτε μία κυβέρνηση αμφισβητείται πριν γίνουν οι εκλογές στις οποίες κρίνεται. Στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τη στάση της Ν.Δ., θέλουν να επιβάλουν άλλα πολιτικά ήθη. Και ας ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση πως είναι σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα. Οταν νομίζει πως το συμφέρον της το υπαγορεύει, εύκολα ασπάζεται και εφαρμόζει τις χειρότερες μορφές παλαιοκομματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου