Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Eurogroup την Πέμπτη με φόντο την προεκλογική Ελλάδα και τα «καμπανάκια» των Βρυξελλών


Eurogroup

Eurogroup την Πέμπτη με φόντο την προεκλογική Ελλάδα και τα «καμπανάκια» των Βρυξελλών

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Συνεδριάζει αύριο το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, χωρίς να βρίσκεται η Ελλάδα στην επίσημη ατζέντα, αλλά με τη χώρα μας να τίθεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Μπορεί το επίσημο πρόγραμμα του αυριανού Eurogroup να μην περιλαμβάνει την Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις να την θέσουν και πάλι στο τραπέζι των Ευρωπαίων. 
Εφ'όσον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup, θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο στον απόηχο των αυστηρών μηνυμάτων της Κομισιόν σε σχέση με τα μέτρα φοροελαφρύνσεων και παροχών της κυβέρνησης. 
Υπενθυμίζεται ότι στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου», τονίζοντας ότι «η υιοθέτηση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. 3,5%)».
Αντιδράσεις, εν τω μεταξύ, στην Κομισιόν έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης στο αφορολόγητο, προειδοποιώντας ότι η κατάργηση του μέτρου αναστρέφει δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, σε συνέντευξή του, χθες, στο Contra Channel και στην ερώτηση εάν φοβάται τι θα αντιμετωπίσει στο προσεχές Eurogroup απάντησε χαρακτηριστικά: «Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει περάσει τα μύρια όσα. Είχαμε απέναντι τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ και θα φοβηθώ τώρα που έχουμε πετύχει τόσα και μας στηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες;».
Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι θα επιτευχθεί εφέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Σημειωτέον ότι χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019, έναντι στόχου για 3,5% που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.
Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου, ήτοι την επομένη των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου