Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Βουλή: Το Ασφαλιστικό κρύβει μια τεράστια δημοσιονομική βόμβα


Βουλή: Το Ασφαλιστικό κρύβει μια τεράστια δημοσιονομική βόμβα




Κωδικός Ασφαλιστικό: Το μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει συνολικά την ελληνική κοινωνία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και που στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αναφέρθηκε από… ελάχιστα έως καθόλου.
Του Χάρη Δημητρίου
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του το περασμένο Σάββατο, από το βήμα της Βουλής. Απευθυνόμενος στο νέο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας σημειώνει με νόημα ότι «δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «το άλλο μεγάλο πρότζεκτ σας είναι το ασφαλιστικό, για το οποίο δεν είπατε τίποτα. Μήπως σχεδιάζετε να βρείτε από το ασφαλιστικό περιθώριο για τις φορολογικές μειώσεις; Μη διανοηθείτε να φέρετε μειώσεις που εμείς αποτρέψαμε στις αρχές του 2019, οι συνταξιούχοι αγωνιούν».
Είναι ξεκάθαρο ότι, οι κυβερνητικές επιλογές για το Ασφαλιστικό, θα καθορίσουν εν πολλοίς την πολιτική ατζέντα των επόμενων μηνών. Όμως θα καθορίσουν και το ενδεχόμενη η κοινωνία να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα νέων μειώσεων στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές), άμεσων ή μελλοντικών. Επίσης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία ο νέος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «επιδόματα φτώχειας»…
Το βέβαιο είναι ότι τα… μαθηματικά δεν βγαίνουν. Τα έσοδα του ΕΦΚΑ κινούνται σε «ρηχά νερά» με συνέπεια να μην μπορεί ο φορέας, που έχει χρηματοδοτήσει στο παρελθόν τα πλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας, να κάνει και φέτος το ίδιο. Άλλωστε, ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας κι εκείνος στη Βουλή, αποκάλυψε ότι υπάρχουν 464.000 συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα που βρίσκονται στην αναμονή για να αποδοθούν στους δικαιούχους.
Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο, που η αντιπολίτευση αμφισβητεί. Όμως, όπως και αν είναι, το δεδομένο ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την τακτοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων.
Άρα, ο ΕΦΚΑ δύσκολα θα μπορεί να συνεισφέρει φέτος, ίσως και του χρόνου, στη δημιουργία των πλεονασμάτων που έχει δεσμευτεί η ελληνική Πολιτεία να παράγει η οικονομία μέχρι και το 2022. Το σκηνικό θα γίνει σαφώς δυσμενέστερο όταν έρθει και η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, από περικοπές του παρελθόντος που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Γι’ αυτό και το οικοδόμημα του Ασφαλιστικού τρίζει και πάλι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου