Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα στις εκλογές: Σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν


Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα στις εκλογές: Σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Στην πολιτική απόφαση που έρχεται στη δημοσιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κάνει αυτοκριτική, ενώ επιχειρεί να εξηγήσει πώς η ΝΔ οδηγήθηκε στην «αναβάπτισή» της. Ενδιαφέρον έχουν και όσα αναφέρονται για το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που κατάφερε να μπει στη Βουλή, παρότι στις ευρωεκλογές έχασε οριακά.
Βγήκαν τα συμπεράσματα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών που έδωσαν νίκη με αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία.
Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνεδρίασε στις 13 Ιουλίου και όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη που συνεπάγεται η στήριξη των πολιτών «ώστε να υπερασπιστούμε όλα όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, αλλά και για να ανοίξουμε νέους δρόμους για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης».
Ειδική μνεία γίνεται, επίσης, στην «αντοχή» που επέδειξε το ΚΙΝΑΛ, την ήττα της Χρυσής Αυγής, αλλά και την «ανάδυση» όπως αναφέρεται μιας «νέας ακροδεξιάς πολιτικής δύναμης», καταλήγοντας στο ότι «η κρίση αντιπροσώπευσης που έφτασε στο ζενίθ την περίοδο του 2011-2012, ίσως τείνει να ξεπεραστεί, αν και οι πολιτικές και κοινωνικές εκπροσωπήσεις είναι ακόμα εξαιρετικά ασταθείς».
Ως προς το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα «μετατραπεί στη μεγάλη αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική δύναμη που θα σφραγίσει τις εξελίξεις στην νέα ιστορική φάση της χώρας», σχολιάζεται πως «η στήριξη των πολιτών δεν είναι πλέον ένα δάνειο εκπροσώπησης, όπως το 2015, αλλά μια πολιτική και κοινωνική επένδυση».
Σε διάθεση αυτοκριτικής και αναζήτηση των ουσιαστικών αιτιών που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάσεις στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η Κεντρική Επιτροπή αναφέρεται σε τομείς, στους οποίους δεν κατάφεραν «να υλοποιήσουν όσα θα ήθελαν», λόγω, όπως αναφέρεται, «αντικειμενικών συνθηκών, αλλά και από δικές μας αδυναμίες». Τονίζεται δε και η ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος, «ώστε να αντιστοιχηθεί η κοινωνική και πολιτική του εμβέλεια με τον κεντρικό πολιτικό συσχετισμό».
Για τη Νέα Δημοκρατία συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει αρχικά πως η «αναβάπτισή» της προκλήθηκε από τη «σαρωτική οικονομική κρίση» και την κόπωση των λαϊκών στρωμάτων.
«Ανθεκτικό στην πολιτική πόλωση» σχολιάζεται για το ΚΙΝΑΛ, διαπιστώνοντας πως «έχει κληρονομήσει και έχει σε ένα βαθμό καταφέρει να διατηρήσει ένα ευρύ δίκτυο εκπροσωπήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους κρατικούς μηχανισμούς, στους φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων».
Για το ΚΚΕ αναφέρει ότι «είναι θετική η διατήρηση των δυνάμεών του, και απολύτως κρίσιμη η κινητοποίησή τους σε μια προσπάθεια απόκρουσης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζει η ΝΔ».
Ως μια από τις «θετικές όψεις του αποτελέσματος των εκλογών» χαρακτηρίζει την ήττα της Χρυσής Αυγής, σπεύδει δε όμως να επισημάνει για την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου ότι «έρχεται να καλύψει την άκρα δεξιά πτέρυγα του πολιτικού συστήματος». «Η μερική υιοθέτηση από τη ΝΔ ακροδεξιών ρητορικών σχημάτων και πρακτικών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκρίνονται με τις πρακτικές των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής», τονίζεται επίσης.
Για την είσοδο του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ 25 στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνει ότι «σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την περιορισμένη σε ειδικά κοινωνικά τμήματα δημοφιλία του επικεφαλής του».
Κρίνει επίσης πως ο πολιτικός του λόγος εξαντλείται στην κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει σαφείς κοινωνικές αναφορές. Γίνεται, τέλος, λόγος, για «απολίτικες και ανιστορικές τοποθετήσεις» εκ μέρους του Γιάνη Βαρουφάκη.
Συμπερασματικά, «η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ταυτόχρονα κοινοβουλευτική αλλά και κινηματική, με στόχο τη συνάντησή μας με το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων και κινημάτων που αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου