Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Άγκυρα: «Δεν θα αφήσουμε την Γαλλία να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ - Θα την εμποδίσουμε δια των όπλων»


 Άγκυρα: «Δεν θα αφήσουμε την Γαλλία να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ - Θα την εμποδίσουμε δια των όπλων»
Γράφει: Θεόφραστος ΑνδρεόπουλοςProNews.gr
Μεγάλη οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία η παραχώρηση των βυθοτεμαχίων 1,4,5,6,7 στην γαλλική ΤΟΤΑL, επί της ουσίας στα χέρια των Γάλλων και μάλιστα ως «νέα πρόκληση από την Κυπριακή Δημοκρατία » την χαρακτηρίζει η εφημερίδα “Γενί Σαφάκ” η οποία λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων του διευθυντή της Ιμπραήμ Καραγκιούλ με τον Ρ.Τ.Ερντογάν (είναι στενός φίλος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου), απηχεί με ακρίβεια τις προεδρικές απόψεις.
Έτσι τώρα η Άγκυρα απειλεί την Γαλλία ακόμα και με προσφυγή στα όπλα σε περίπτωση που η TOTAL προχωρήσει σε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο μεγάλο πρωτοσέλιδο της υπό τον τίτλο “Πειρατεία” αναφέρεται στην αδειοδότηση της γαλλικής Total και της ιταλικής ΕΝΙ για το τεμάχιο 7.
Ο απόστρατος υποναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα πως στην περίπτωση που η TOTAL θέλει να διεξάγει σε εργασίες σε περιοχή που η Τουρκία θεωρεί δική της, τότε ακόμη και το γαλλικό πολεμικό να τη συνοδεύει δεν θα αλλάξει τίποτα. Υποστηρίζει ότι “η μονομερής ανακήρυξη των τεμαχίων 1,4,5,6,7 από την Κυπριακή Δημοκρατία ως υφαλοκρηπίδα της αποτελεί κλοπή του μεριδίου της Τουρκίας” όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος».
  “Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει παραβίαση των συνόρων της ‘γαλάζιας πατρίδας’. Εάν η Total διεξάγει εργασίες που παραβιάζουν την γραμμή της Τουρκίας δεν τίθεται θέμα η χώρα μας να μην κάνει βήμα και να μην αμυνθεί”, υποστήριξε ο απόστρατος υποναύαρχος.
 
 Επίσης σε δηλώσεις της στην Γενί Σαφάκ, η Πρόεδρος του Κέντρου Εφαρμογής Θαλάσσιου Δικαίου και Ερευνών Εμετέ Γκιουζουγκιούζελι υποστήριξε ότι από το 2002 η Τουρκία δεν επέτρεψε σε καμιά ξένη εταιρεία να μπει στην υφαλοκρηπίδα της και δεν αποδέχτηκε την παρουσία της χωρίς άδεια. “Δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες στο τεμάχιο 7 χωρίς άδεια”, υποστήριξε.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια μετωπική σύγκρουση της Γαλλίας με την Τουρκία. 
Στην Κύπρο κατανόησαν πως δεν πρόκειται να φύγουν οι Τούρκοι από την κυπριακή ΑΟΖ , τουλάχιστον όχι με ευχολόγια και για αυτό τον λόγο αποφάσισαν να δώσουν τάχιστα προς εκμετάλλευση τα υπόλοιπα βυθοτεμάχια, τουλάχιστον από την «διευθετυμένη» πλευρά του νησιού, ώστε να αναγκαστεί ο ξένος παράγοντας να εμπλακεί πιο ενεργά έχοντας έννομο συμφέρον.
Στην Κύπρο βλέποντας την «περίεργη» αμερικανική συμπεριφορά και την τάση των ΗΠΑ για «




δίκαιη» μοιρασιά, δηλαδή να... κερδίσει και η Άγκυρα, επέλεξαν τον γαλλικό παράγοντα διότι ιστορικά οι Γάλλοι έχουν ένα χαρακτηριστικό.
«Δαγκώνουν» όταν νιώσουν ότι θα απειληθούν τα συμφέροντά τους ιδιαίτερα όταν αυτά κρίνονται μεγάλης σημασίας και έχουν αποδείξει ότι δεν φοβούνται να το κάνουν.

Ποντάρουν επίσης στις πολύ κακές σχέσεις Ε.Μακρόν-Ρ.Τ.Ερντογάν ενώ αντίθετα ανησυχούν για την συμπάθεια που τρέφει ο Ν.Τραμπ προς τον Τούρκο πρόεδρο. Θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ως συνήθως οι Αμερικανοί να επιλέξουν την τουρκική «οπτική γωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου