Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Καταρρέει ο οικονομικός «πυρήνας» της Ευρώπης – Γερμανία: Πτώση σε βιομηχανική παραγωγή & εξαγωγές, συρρίκνωση της ανάπτυξης

 

Καταρρέει ο οικονομικός «πυρήνας» της Ευρώπης όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, καθώς στη Γερμανία η βιομηχανίες αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κρίση με σημαντική πτώση στην παραγωγή και τις εξαγωγές και συρρίκνωση της συνολικής ανάπτυξης.

Η Γερμανία, η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης και η μεγαλύτερη οικονομία, με εταιρείες όπως η Volkswagen, η Siemens και η BASF, ενδέχεται να εισέρχονται σε ύφεση, σύμφωνα με μια ζοφερή έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας – μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη και Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια τεχνική ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης και η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2019.
Στη μηνιαία έκθεσή της, η Bundesbank δήλωσε ότι με την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, η συρρίκνωση της οικονομίας θα συνεχιστεί και στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2019.
«Οι συνολικές οικονομικές επιδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν ελαφρά για άλλη μια φορά. Κεντρικό στοιχείο είναι η συνεχιζόμενη κάμψη της βιομηχανίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Bundesbank.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank, σε δική της έκθεση, ανέφερε ότι «βλέπουμε τη Γερμανία σε μια τεχνική ύφεση» και προέβλεψε πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά 0,25% στο γ’ τρίμηνο 2019.
Η οικονομία της Γερμανίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές και η Bundesbank δήλωσε ότι η εμπορική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit έχουν επιπτώσεις.

Το πλήγμα στις εξαγωγές λόγω εμπορικής σύγκρουσης
Τόσο οι Η.Π.Α. όσο και η Κίνα είναι από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η Γερμανία. Επιπλέον, η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας – με γίγαντες όπως η Volkswagen, η Daimler και η BMW – αντιμετωπίζει προκλήσεις για την προσαρμογή σε αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών ρυπογόνων αερίων στην Ευρώπη και την Κίνα και για την τεχνολογική αλλαγή καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα.
Η Γερμανία φιλοξενεί επίσης μεγάλες εταιρείες όπως οι Bayer, Merck, Linde και ο όμιλος ThyssenKrupp.
Η έκθεση της Bundesbank ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση των οικονομολόγων ότι «ο κίνδυνος ενός άλλου τριμήνου που φλερτάρει με ύφεση είναι υψηλός», όπως δήλωσε στο The Associated Press, ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING bank στη Γερμανία.
«Η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι οι εμπορικές συγκρούσεις και η αβεβαιότητα αρχίζουν τελικά να πλήττουν μια από τις πιο ανοικτές οικονομίες», ανέφερε.
Αν και η αγορά εργασίας στη Γερμανία παραμένει ισχυρή, με την ανεργία κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εάν οι οικονομικές ανησυχίες ωθήσουν τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν – ή τουλάχιστον να αναβάλουν τις αγορές – αυτό θα επηρέαζε αρνητικά και την ανάπτυξη χωρών που υπολογίζουν στη Γερμανία ως αγορά για εξαγωγές.
«Εάν αυτή η στασιμότητα / ύφεση συνεχίσει και αφήνει πιο διαρκή σημάδια στην εγχώρια οικονομία, ο υπόλοιπος κόσμος θα παρατηρήσει επίσης», δήλωσε ο Brzeski.
«Σκεφτείτε μόνο την αδύναμη γερμανική απαίτηση για ξένα προϊόντα ή τη γερμανική επιβράδυνση που σπρώχνει την υπόλοιπη ευρωζώνη προς τα κάτω – θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι ενός μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ, δείχνοντας ότι κανείς δεν κερδίζει πραγματικά εμπορικούς πολέμους».
Η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής

«Βουτιά» στην επενδυτική εμπιστοσύνη
Εν μέσω της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, η αυξανόμενη προοπτική της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία εξόδου και οι αυξανόμενοι φόβοι ότι οι χώρες ενδέχεται να αγωνιστούν για να υποτιμηθούν τα νομίσματά τους, η μηνιαία δημοσκόπηση των Γερμανών επενδυτών ZEW έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της την περασμένη εβδομάδα 7½ χρόνια.
«Ο δείκτης ZEW του οικονομικού αισθήματος δείχνει μια σημαντική επιδείνωση των προοπτικών για τη γερμανική οικονομία», δήλωσε ο Achim Wambach, πρόεδρος του ινστιτούτου με έδρα το Mannheim.
Η πορεία των εξαγωγών

Το υπερβολικό πλεόνασμα
Σε απάντηση στις υποτονικές οικονομίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει ότι προετοιμάζει μια δέσμη πρόσθετων μέτρων νομισματικής τόνωσης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής περικοπής των επιτοκίων και των αγορών ομολόγων, η οποία θα μπορούσε να ανακοινωθεί κατά τη συνεδρίασή της στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
Η Γερμανία υπό την καγκελάριο Angela Merkel, έχει επιτύχει εντυπωσιακό πλεόνασμα προϋπολογισμού για πολλά χρόνια.
Όμως δέχεται ισχυρές πιέσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ αλλά και από τις ΗΠΑ προκειμένου να ξοδέψει μέρος αυτού του πλεονάσματος για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων αλλά και αύξηση δαπανών για βελτίωση των υποδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου