Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Κυβέρνηση: Επιστροφή στα… θρανία υπό τη σκιά της οικονομικής ύφεσης

Κυβέρνηση: Επιστροφή στα… θρανία υπό τη σκιά της οικονομικής ύφεσης

Κυβέρνηση: Επιστροφή στα… θρανία υπό τη σκιά της οικονομικής ύφεσης
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Η πρώτη Δευτέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο σηματοδοτεί παραδοσιακά το τέλος των διακοπών για τους περισσότερους-ες.

Η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τον κανόνα, αφού σήμερα 19η Αυγούστου όλο το κυβερνητικό προσωπικό θα βρίσκεται στις θέσεις του –τουλάχιστον αυτός είναι ο προγραμματισμός. Η επιστροφή στα…θρανία για την κυβέρνηση θα έχει σαν αφετηρία τη διυπουργική σύσκεψη  για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης. Το χάος που δημιουργήθηκε προκάλεσε οικονομική καταστροφή στην τοπική κοινωνία και έβλαψε την εικόνα του ελληνικού τουρισμού.
Η διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται στη μία το μεσημέρι στο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου. Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης είναι σε απόγνωση και δεν περιμένουν μόνο λύση στο ζήτημα της συγκοινωνίας του νησιού, αλλά και οικονομική στήριξη από την Πολιτεία μετά το πλήγμα που έχουν υποστεί.

Η προετοιμασία για τη ΔΕΘ

Για τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέσα στην εβδομάδα  αρχίζει η προετοιμασία για την παρουσία του στη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει στην ομιλία του στη ΔΕΘ να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και γίνεται μια χώρα πιο φιλική στις επενδύσεις. Επιπρόσθετα, θέλει να εξαγγείλει τη νομοθέτηση ορισμένων από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, με προεξάρχουσες τις φοροαπαλλαγές. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση οι όποιες εξαγγελίες να ενοχλήσουν τους δανειστές και να ενισχύσουν τα επιχειρήματα εκείνων που εκτιμούν ότι η επίτευξη των (μετα)μνημονιακών στόχων απειλείται.
Την Τετάρτη ανοίγει ξανά η Βουλή. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν προς ψήφιση οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο νέος νόμος για το GDPR (προστασία ψηφιακών προσωπικών δεδομένων) και τα αναπτυξιακά κίνητρα. Ερώτημα παραμένει τι ακριβώς θα γίνει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δηλαδή ποιες ακριβώς φοροαπαλλαγές θα συμπεριληφθούν και από πότε θα ισχύσουν.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία

Την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκη θα βρεθεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν. Το Παρίσι θα είναι ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας Μητσοτάκη. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις 24 Αυγούστου  στο Βερολίνο όπου θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ. Στις 2-3 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Χάγη όπου θα συναντήσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Κύριος στόχος του πρωθυπουργού είναι να προωθήσει το αίτημά του για μείωση των (μετα)μνημονιακών πλεονασμάτων.
Βασικό επιχείρημα του θα είναι η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού παρά τις παροχές που ψήφισαν αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ κι εν συνεχεία η ΝΔ. Στο πρώτο επτάμηνο του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 1,779 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 803 εκατ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 926 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2018.

Η ύφεση

Ωστόσο, η επαπειλούμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Αν τα πράγματα κυλήσουν όπως προεξοφλούν οι αγορές, δηλαδή αν ανοίξει νέος υφεσιακός κύκλος, οι όροι της συζήτησης με τους δανειστές θα διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό. Σε μια τέτοια περίπτωση αναγκαστικά θα αλλάξουν και τα κυβερνητικά σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου