Στην κυριολεξία έχουν γίνει «μύλος» οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας με θέμα το Ιντλίμπ, ενώ οι Ρώσοι κατανόησαν καλά (για ακόμη μια φορά) ότι ο Ερντογάν δεν τηρεί τίποτα σε σχέση με συμφωνίες, λόγω των άνομων σχεδίων του.
Μιλώντας μάλιστα πριν μερικές ημέρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από την συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν στο Fort de Brégançon στη Γαλλία ο Πούτιν είχε δηλώσει: «Σίγουρα θα μιλήσουμε για τη Συρία. Θα ήθελα να σημειώσω ότι πριν από την υπογραφή των αντίστοιχων συμφωνιών στο Σότσι, σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση μέρους της ζώνης του Ιντλίμπ, περίπου το 50% αυτού του εδάφους ήταν υπό ισλαμικό έλεγχο και τώρα το ποσοστό αυτό είναι στο 90%».
Πρόσθεσε δε ότι «παρατηρούμε συνεχείς επιδρομές από εκεί και, επιπλέον, βλέπουμε την κίνηση των ισλαμιστών μαχητών από την περιοχή αυτή προς άλλα μέρη του κόσμου και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».
Πιθανόν εδώ ο Ρώσος πρόεδρος να συνδέει την πιθανή μετακίνηση Τζιχαντιστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, την στιγμή που οι μεταναστατευτικές ροές όλως τυχαίως το καλοκαίρι του 2019 αυξήθηκαν δραματικά από την Τουρκία προς την χώρα μας. Αυτήν την εκτίμηση πιθανόν να έχουν κάνει και οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας που φοβούνται διείσδυση των Τζιχαντιστών στο ρωσικό έδαφος και τότε ο Ερντογάν θα νιώσει καλά την ρωσική οργή όπως δεν την έχει ξαναδεί ποτέ, παρά την «ηρεμία» που εντέχνως καλλιεργεί ο τουρκικός τύπος για τις σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη μυστική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας που αναφέρθηκε από το Nordic Monitor στις 8 Αυγούστου. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, η Ρωσία επέτρεψε σε πολιτοφυλακές που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία να επιτεθούν εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Συρία, με αντάλλαγμα η Τουρκία να εγκαταλείψει το Ιντλίμπ. Η Τουρκία συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματά της και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό από το Ιντλίμπ , αλλά αντί για αυτό έστειλε ενισχύσεις στην πόλη προκαλώντας πολλά νεύρα και οργή στο Κρεμλίνο, που επιτέλους κατανόησε ότι οι Τούρκοι δεν τηρούν συμφωνίες αν δεν έχουν κέρδος 1000%.
Η Μόσχα σήκωσε τον τόνο των επικρίσεων της επίσημα ενώ ανεπίσημα φέρεται να έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Ερντογάν, το οποίο σηματοδοτεί ότι ίσως χρειαστεί να στραφεί σε άλλες «επιλογές» για να ξεκαθαρίσει την τελευταία παρέμβαση των τζιχαντιστών στην Συρία.
Το σχέδιο της Τουρκίας για επανεγκατάσταση ριζοσπαστικών ομάδων σε άλλα μέρη στο συριακό έδαφος βρήκε «τοίχο» από την Μόσχα. Στη συνέντευξη Τύπου ο Πούτιν άγγιξε επίσης σιωπηρά την πρόθεση της Τουρκίας να μετακινήσει ισλαμιστές αντάρτες σε αυτά τα άλλα μέρη της Συρίας.
Στην πραγματικότητα, τέσσερις μέρες πριν από μια επίθεση των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την συνοδεία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στις 15 Αυγούστου, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είχε ανακοινώσει ότι το μνημόνιο του Σότσι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία «για την προστασία των τρομοκρατών», ενώ η ίδια επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για την βόρεια Συρία, η οποία βασίζεται στην αποκατάσταση της κυριαρχίας της Συρίας στην περιοχή και στην εξαίρεση της κουρδικής αυτονομίας στη Συρία.
Παρά το διπλωματικό μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία έστειλε σημαντικό αριθμό ΤΟΜΑ και στρατευμάτων σε βάθος στη Συρία, σε με προφανή προσπάθεια να ενισχύσει την πόλη Χαν Σέιχουν. Ωστόσο, τα τουρκικά στρατεύματα που διέσχισαν τα νότια σύνορα στην επαρχία του Ιντλίμπ σταμάτησαν την πορεία τους από τις ρωσικές και συριακές δυνάμεις νωρίς τη Δευτέρα. Τότε και πάλι η Μόσχα υπενθύμισε στην Τουρκία τις δεσμεύσεις της …
Οι τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις και διπλωματικές αποκαλύψεις έδειξαν το επίπεδο πίεσης που δέχθηκε από την Μόσχα η Τουρκία για να αποσύρει τα στρατεύματά της και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ιντλίμπ.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα ξεκινήσει νέα επίθεση στην περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τις μονάδες προστασίας των Κούρδων (YPG) από τα νότια σύνορά του. Ο κύριος στόχος του είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα διάδρομο εκατοντάδων χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος. Στις 5 Αυγούστου, οι ηγέτες των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ομάδων της αντιπολίτευσης (Free Syrian Army [FSA]) δήλωσαν ότι 14.000 μαχητές είναι έτοιμοι να ενταχθούν στις τουρκικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη.
Η Τουρκία προτίθεται να εντάξει στις δυνάμεις της τις μονάδες ανταρτών της Συρίας με τις οποίες συνεργάζεται για να πολεμήσει το YPG. Το έπραξε με επιτυχία στην Αφρίν το 2018. Εκτός από την FSA, ο Ερντογάν επιθυμεί επίσης να επωφεληθεί και από την πολιτοφυλακή Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) πρωην Al Nusra στο Ιντλίμπ για μια νέα επίθεση στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία.
Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθεί η Μόσχα σε καμία περίπτωση και ήδη έδωσε το πράσινο φως στο συριακό στρατό να ρίχνει κατά το δοκούν στον τουρκικό στρατό, με την βοήθεια της ρωσικής ΠΑ. Η συνέχεια όμως κατά των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία θα είναι τουλάχιστον εφιαλτική.
pentapostagma .gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου