ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οριακές ισορροπίες μετά την απόφαση των Δημοκρατικών για έρευνα κατά του Τραμπ ● Η διαδικασία και οι πιθανότητες καθαίρεσης του προέδρου ● Οι επόμενες κινήσεις του Λευκού Οίκου ● Στη σκιά του σκανδάλου οι συζητήσεις για το κλίμα στον ΟΗΕ.
«Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Με αυτά τα λόγια η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έβαζε… φωτιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή το βράδυ της Τρίτης.
Η Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την απόφαση των Δημοκρατικών να ξεκινήσουν έρευνα με το ερώτημα της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει από τις καταγγελίες για περίεργες συνομιλίες του προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του.
Η διαδικασία και το μέλλον
Ενώ απομένουν περίπου 400 ημέρες για τις επόμενες προεδρικές εκλογές και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η προεκλογική εκστρατεία έχει σχεδόν αρχίσει, οι Δημοκρατικοί βάζουν δύσκολα στον πρόεδρο, καθώς τον αναγκάζουν να πορεύεται και να πολιτεύεται απολογούμενος μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.
Η κίνηση, πάντως, αυτή είναι χρονοβόρα, θα έχει αβέβαιο αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου.
Για να ξεκινήσει η έρευνα πρέπει οι Δημοκρατικοί να περάσουν την πρόταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 218 ψήφους. Εκεί έχουν την πλειοψηφία αν και ακούγονται ήδη φωνές από τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος που επικρίνει την απόφαση της Πελόζι να συνταχθεί με τις πιο ακραίες προτάσεις.
Εν συνεχεία το αίτημα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς απαιτείται πλειοψηφία των 2/3, όμως το σώμα το ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί.
Συνεπώς, δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί.
Σε… θέσεις μάχης
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για «προεδρική παρενόχληση» και «ανόητο κυνήγι μαγισσών»., ενώ τόνισε ότι, αναφορικά με την επικοινωνία του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «όλα έγιναν νόμιμα και σύμφωνα με τους κανόνες».
Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να δώσει, σήμερα, στη δημοσιότητα την απομαγνητοφώνηση τους επίμαχου τηλεφωνήματος Τραμπ – Ζελένσκι, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραχωρήσει αργότερα συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα, σύμφωνα με το politico, η Ουάσινγκτον θα δώσει στη δημοσιότητα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, την καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που βρίσκεται υπό έρευνα.
Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έρχονται σε μία περίοδο έντονων διεργασιών, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, με τον Τραμπ να αναγκάζεται να ακυρώσει όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του, ανάμεσά τους και εκείνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το πολιτικό διακύβευμα
Δεδομένης της παντοδυναμίας των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία η πρόταση για παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν φαίνεται να έχει σημαντικές προοπτικές, άλλωστε κανένας από τους προέδρους που έχουν παραπεμφθεί δεν απομακρύνθηκαν από τον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, η απόφαση της Νάνσι Πελόζι αναμένεται να προκαλέσει μετωπική σύγκρουση του κόμματός της με τον Λευκό Οίκο, αλλά και να ορίσει σε ένα μεγάλο βαθμό την θεματολογία και τη ρητορική που θα χρησιμοποιηθεί στην επικείμενη προεκλογική εκστρατεία για την κάλπη του 2020.
Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη έρευνα στο Κογκρέσο για παραπομπή Αμερικανού προέδρου, μετά από την έρευνα το 1998 εις βάρος του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αναφορικά με την σχέση που διατηρούσε με την Μόνικα Λεβίνσκι. Η Βουλή τον Δεκέμβριο του 1998 ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Κλίντον, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος αθωώθηκε δύο μήνες μετά από την Γερουσία και παρέμεινε στο αξίωμα του.
Το τηλεφώνημα και η στρατιωτική βοήθεια
Το σκάνδαλο αφορά σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο οποίο φέρεται να άσκησε πιέσεις και να έδωσε… υποσχέσεις ζητώντας, ως αντάλλαγμα, να ξεκινήσει στο Κίεβο έρευνα κατά του υιού του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, ο οποίος το 2014 εργαζόταν σε ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου που είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ο Τζο Μπάιντεν, άλλωστε, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ενδέχεται να είναι ο βασικός αντίπαλος του Τραμπ στην κούρσα για επανεκλογή.
Προτού, όμως, ξεκινήσουν οι τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να παγώσει η στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατ. δολαρίων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παραδεχθεί τόσο το τηλεφώνημα όσο και την εντολή για «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας, υποστηρίζοντας, πάντως, ότι όλα έγιναν νόμιμα και δεν υπάρχουν «σκοτεινά σημεία» στην υπόθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου